Onopordum Anatolicum (Boiss.) Boiss. & Heldr. ex eig endemik türünün antioksidan aktivitesi, antibakteriyal ve sitotoksik etkilerinin araştırılması
The research of antioxidant activity and, antibacterial and cytotoxic effects of the endemic family of Onopordum Anatolicum (Boiss.) Boiss. & Heldr. ex eig
  1. Tez No: 348537
  2. Yazar: GÜLTEN TAŞDELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN MAMMADOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Onopordum anatolicum (Boiss.) Boiss. & Heldr. ex Eig, Antioksidan, H1299 kanser hücreleri, Sitotoksik Etki, Antibakteriyal Etki
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, Denizli ilinde yayılış gösteren endemik Onopordum anatolicum (Boiss.) Boiss & Heldr. ex Eig türüne ait tohumların etanol, metanol, aseton ve benzen ekstraktlarının antioksidan, sitotoksik, antikanserojen ve antibakteriyal aktiviteleri incelenmiştir. Antioksidan aktivitenin belirlenmesinde DPPH ve ß-karoten-Linoleik asit yöntemleri kullanılmıştır. En yüksek antioksidan aktivite (%77) metanollü çözücü ile elde edilen ekstraktta görülmüştür. Ekstraktların en düşük antioksidan aktivitesi asetondur (%5). Antioksidan etki yönünden kuvvetliliği içerdiği fenolik madde miktarına bağlıdır. Bu amaçla Folin-Ciocaltaeu yöntemiyle yapılan deneyde O. anatolicum toplam fenolik madde içeriği mg/ml gallik asit cinsinden hesaplanmıştır. Bu değerler göre içeriğinde en fazla fenolik madde içeren metanol (14,9) ve az fenolik madde içeren benzendir (5,53). DPPH yöntemiyle elde edilen sonuçlara baktığımızda ortamdaki serbest radikallerin süpürme yeteneğine sahip olduğu görülmüştür. Tüm özütlerin derişiminin artmasıyla, serbest radikal giderim aktivitesi de artmaktadır. Antibakteriyal aktivite araştırması kapsamında yapılan çalışmamızda Broth Mikrodilüsyon yöntemi ile belirlenen, Escherichia coli, Salmonella Enteritidis gram negatif bakteriler ile Staphylococcus warneri ve Staphylococcus haemolyticus gram pozitif bakterilerde bulunan MIC (minimal inhibitör konsantrasyonunu) ve MBC (minimal bakteriyal konsantrasyon) değerleri hesaplanmıştır. Escherichia coli ve Staphylococcus aureus bakterileri genel olarak değerlendirildiğinde ise; Gram negatif bakteriler için antibakteriyal etkinliğin etanol solüsyonu içeren ekstraktlarda daha yüksek olduğu, ancak Gram pozitif bakteriler için ise antibakteriyal etkinliğin metanol solüsyonu içeren ekstraktlarda daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Sitotoksik etki Brine Shrimp (Artemia salina) yöntemine göre ethanol ile hazırlanmış ekstraktta 500 µg/ml ve üstü konsantrasyonlar yüksek sitotoksik etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Methanol ile hazırlanmış ekstraktta 50 µg/ml ve daha üstü konsantrasyonlar sitotoksik etkiye sahiptir. H1299 kanser hücreleri %10 FCS içeren RPMI1640 besi ortamı içersinde, farklı konsantrasyonlarda hazırlanan bitki ekstraktı (1000, 500, 250, 125, 67,5, 32, 16, 8,4,2,1,0,5, 0,2, 0,1 µg/mL) 0.2 mikronluk filtrelerden geçirilerek steril edildikten sonra kanser hücre hatlarına 72 saat süresince maruz bırakılmış ve sonuçlara bakılmıştır. H1299 kanser hücrelerinde 500 µg/ml ve üstü konsantrasyonlar için etkisi olduğu gözlenmiştir. 500 µg/ml ve üstü konsantrasyonlar da H1299 akciğer kanser hücrelerinde canlı hücrelerde azalmalar gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, antioxidant, cytotoxic, anticarcinogenicand antibacterial activities of ethanol, methanol, acetone and benzen extracts of some endemic Onopordum anatolicum (Boiss.) Boiss. & Heldr. ex Eig seeds which are in Denizli were examined. DPPH and ß-carotene-Linoleic acid methods were used in order to determinethe antioxidant activity. The highest antioxidant activity (77%) was seenin the extract which is obtained by using methanol catalyst. The lowest activity of antioxidant of the extracts is acetone (5%). In terms of impact, the strenght of antioxidant depends on the phenolic amount of it. For that purpose, O. anatolicum total fenolic content was calculated in terms of mg/ml gallic acid in the experiment performed by using Folin-Ciocaltaeu medhod. According to these values, the highest amount of phenolic compounds are in methanol (14,9) and the lowest amount of phenolic compounds are in benzen (5,53). According to the results of the experiment performed by using DPPH method, it is obvious that the free radicals in the environment has theability of sweep. The increase in the concentration of all extracts leads to an increase in the activity of elimination of free radical. In the study under antibacterial activity research, MIC (Minimal Inhibitor Concantration) and MBC (Minimal Bacterial Concentration) values in Staphylococcus haemolyticus gram positive bacteriasand Escherichia coli, Salmonella Enteritidis gram negative bacterias were calculated. According to the values, in the gram (-) bacteri as the group included ethanol extract was observed beter than the group included methanol extract. It was determined that it is less efficient in the gram (+) bacterias. 500 µg/ml and higher values of concentrations which were prepared with ethanol based on the Brine Shrimp (Artemia salina) method have high cytotoxic effect. 500 µg/ml and high ervalues of concentration swhich were prepared with methanol have also high cytotoxic effect. H1299 cancercells in RPMI1640 nutrient environment which includes 10% FCS, after the herb extract (1000, 500, 250, 125, 67,5, 32, 16, 8, 4, 2, 1, 0,5, 0,2, 0,1 µg/mL) which was prepared in different concentrations was sterilized by using 0.2 micron filter, it was exposed in to the cell linesfor 72 hours and the results were determined. It was observed that it had effects on H1299 cancer cells for H1299 and more concentrations. In the concentrations of H1299 and more than H1299, there is decrease in the amount of alive cells for lung cancer. KeyWords: Onopordum anatolicum (Boiss.) Boiss. & Heldr. ex Eig, Antioxidant, H1299 cancer cells, cytotoxic effect, antibacterial effect