Ergenlerde mantık dışı inançlar ve sınav kaygısı
Irrational beliefs and test anxiety among early adolescents
  1. Tez No: 281743
  2. Yazar: NUR ELÇİN BOYACIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEYLA KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: ergen, mantık dışı inanç, sınav kaygısı, early adolescent, irrational belief, test anxiety
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Araştırma, ilköğretim 2. kademede (6, 7 ve 8. sınıf) okuyan öğrencilerin mantık dışı inançları ve sınav kaygısını etkileyen faktörleri belirlemek ve sınav kaygısı ile mantıkdışı inançlar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak gerçekleştirildi.Araştırmanın örneklemini, Kocaeli İli Körfez İlçesi'nde devlete bağlı ilköğretim okullarından seçilen, 6, 7 ve 8. sınıflarda okuyan toplam 557 öğrenci oluşturdu.Araştırma verileri, araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan Bilgi Formu, 50 soruluk Sınav Kaygısı Ölçeği ve 21 soruluk Ergenler İçin Mantık Dışı İnançlar Ölçeği ile Kasım 2009'da toplandı.Verilerin değerlendirilmesinde, yüzdelik dağılımlar, Cronbach alpha, ortalamalar, t testi, Mann-Whitney U testi, Npar test, Kruskal-Wallis test, Annova Varyans analizi ve Pearson's korelasyon testi kullanıldı.Araştırma sonucunda; öğrencilerin cinsiyet, çocuk sıralamasındaki yeri, anne- baba eğitim durumu, çalışma durumu, aile tipi, ailenin ekonomik durumu bağımsız değişkenlerinin, Sınav Kaygısı Ölçeği ve Ergenler İçin Mantık Dışı İnançlar Ölçeği toplam puanları arasında anlamlı bir değişiklik olmazken; sınıf düzeyleri, aile yapısı ve başarı durumu gibi değişkenlerle ölçekler arasında anlamlı ilişki olduğu saptandı. Araştırmada, tüm grupta Sınav Kaygısı Ölçeği ile Ergenler İçin Mantık Dışı İnançlar Ölçeği toplam puan ve üç alt ölçek (Başarı Talebi, Rahatlık Talebi ve Saygı Talebi) puanları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki elde edildi. Ergenler İçin Mantık Dışı İnançlar Ölçeği, rahatlık ve başarı talebi alt ölçeklerinden elde edilen puanların, öğrencilerin sınav kaygısı düzeylerini, saygı talebi alt ölçek puanlarına oranla daha anlamlı bir şekilde yordadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the factors that affect the irrational beliefs and test anxiety as well as the relationships between them, in the students who were second grade (6 th,7 th and 8 th class) at the primary school as the descriptive and comparison seeker.The study sample was comprised of 557 students from 6th to 8th grades who were chosen from the primary schools in the Körfez district of Kocaeli that are belong to The State.The data of the study were collected using an İnformation Form which was prepared by the researcher based on the wiev of relevant literature, a 21 questioned İrrational Beliefs Scale for adolescents and a 50 questioned Test Anxiety Scale.Data analysis was performed using percentage distributions, Cronbach alpha, median, t test, Mann-Whitney U test, Npar test, Kruskal-Wallis test, Multiple Annova and Pearson?s rank correlation analysis.As a result of this research, there were no significant differences between the independent variables (gender, the child?s rank in the family, parents? educational backgrounds, parents? employment situations, family character, family?s income level) and the Test Anxiety Scale & İrrational Beliefs Scale while significant correlation were found between the grade, perceived parental attitudes, perceived academic achievement variables and the scales.In this study, significant positive correlation found between Test Anxiety Scale and İrrational Beliefs Scale total scores and the subscales (demand for success, demand for comfort and demand for respect) for total sample. It has discovered that the İrrational Beliefs Scale, demand for comfort and success subscale points were more significant predictors for students? test anxiety points than the demand for respect subscale points.