Hastanelerde kullanılan bazı kumaşlar üzerinde sık görülen nosokomial infeksiyon etkenlerinin canlı kalma sürelerinin araştırılması
Investigation of survival times of some nosocomial infection agents on some fabrics which are used in hospitals
- Tez No: 281834
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYYILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Hastane infeksiyonu, nosokomiyal patojenler, yaşam süresi, kumaşlar, Hospital infections, nosocomial pathogens, survival time, fabrics
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Hastanın hastanede kalış süresini, tedavi maliyetlerini, morbidite ve mortaliteyi arttıran hastane infeksiyonları, önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Bu infeksiyonlarda hastalık etkeni mikroorganizmaların hastadan hastaya geçişinde, hastane yüzeylerindeki geçici kolonizasyonları önemli bir role sahiptir. Hastanelerde sık kullanılan yüzeylerden birisi de kullanılan kumaşlar olup, mikroorganizmaların transferindeki kritik nokta, onların bu yüzeylerdeki yaşayabilme kabiliyetleri ve süreleridir.Çalışmamızda önemli nozokomiyal patojenlerden, Staphylococcus aureus (S. aureus), Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa), Escherichia coli (E. coli), vankomisine dirençli Enterococcus faecium (VRE faecium) suşlarının günlük hayatta ve hastanelerde sık kullanılan bazı kumaş tiplerinde (yün, ipek, pamuk, pamuk-polyester) canlı kalma sürelerinin araştırılması amaçlandı. Bu mikroorganizmaların her birinden hazırlanan Mac Farland 1 bulanıklığındaki süspansiyonlardan deney için hazırlanmış 1 cm2' lik kumaş parçaları üzerine 10 mikrolitre damlatıldı ve kumaş parçaları steril petri kutuları içinde oda sıcaklığındaki loş bir ortamda bekletildi. Dört cins kumaş parçasının dört cins bakteri ile ayrı ayrı kontamine edilerek elde edilen bu örneklerden 45 er adet hazırlandı ve gün aşırı birer tanesinden kanlı agar besiyerinde üreme kontrolleri yapıldı. Bu işlem örnekte bakteri üremeyinceye kadar devam edildi.Sonuçta P. Aeruginosa'nın yünlü ve ipek kumaşlarda 32 gün, pamuklu kumaşta 12 gün, pamuk-polyesterli kumaşta 23 gün; E. coli'nin yün, ipek ve pamuklu kumaşlarda 44 gün, pamuk-polyester kumaşta 36 gün; S. aureus'un yün kumaşta 40 gün, ipek, pamuk ve pamuk-polyester kumaşlarda 36 gün; VRE faecium'un da yün, pamuk ve ipek kumaşlarda 48 gün, pamuk-polyester kumaşlarda 50 gün canlı kaldığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Because of prolonged hospital stay, increasing treatment costs, increased morbidity and mortality hospital infections are still major public health problems. Temporary surface colonisations of the microorganisms have a major role on the transmission of the nosocomial infections from patient to patient. One of the commonly used surfaces in hospitals is fabrics and critical points in the transfer of the agent microorganisms are their living ability and survival times on these surfaces.In our study, we aimed to investigate survival times of the some important nosocomial pathogens; Staphylococcus aureus (S. aureus), Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa), Echerichia coli (E. coli) and Vancomycine Resistant Enterococcus faecium (VRE faecium) in some fabrics (cotton, silk, wool, and cotton-polyester) commonly used in daily lives and in hospitals. For this purpose, 10 ? l of suspensions of each microorganism equal to Mac Farland 1 turbidity was dropped onto sterile fabric pieces (approximately 1 cm2 each) within the sterile petri dishes, and then they were kept at room temperature away from sunlight. Four sets of samples (each consisted 45 items) were prepared by contaminating of four types of fabrics with four kind of microorganism individually. Every other day one of each of samples was controlled by inoculating onto blood agar plate if any growth was occurred. This process was carried until no growth was detected.Results obtained from the study were as follows: P.aeruginosa survived 32 days in silk and wool, 12 days in cotton and 23 days in cotton- polyester fabrics. E. coli survived 44 days in wool, silk, cotton and 36 days in cotton-polyester fabrics. S. aureus survived in wool for 40 days and survived in silk, cotton and, cotton-polyester fabrics for 36 days. VRE faecium survived 48 days in wool, silk and cotton fabrics and, 50 days cotton-polyester fabrics.Accroding to the test results, VRE was the longest survived microorganism in all fabric types whereas P. aeruginosa was the shortest one.