'Kronik Hepatit B ve Kronik Hepatit C'de pegile-interferon alfa tedavisi alan hastalarda yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 281835
  2. Yazar: HANDAN ALAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMALETTİN ÖZDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit B, Kronik hepatit C, sağlıkla ilgili yaşam kalitesi, interferon tedavisi, chronic hepatitis B, chronic hepatitis C, health related quality of life, interferon therapy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu çalışmada, nonsirotik kronik hepatit B (KHB) ve kronik hepatit C (KHC)'li hastalarda interferon tedavisi süresince form 36 standart formunu kullanarak sağlıkla ilgili yaşam kalitesini değerlendirmek amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Haziran 2008-Haziran 2010 tarihleri tarihleri arasındaki 2 yıllık süre boyunca Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastlıkları ve Klinik Mikrobiyoloji kliniğine ve polikliniğine başvuran ve çalışmaya dâhil edilme kriterlerini karşılayan olgular alındı. Çalışmaya dahil edilen tüm olgulara, interferon tedavisi öncesinde, tedavinin 3. ayında ve tedavinin 6.ayında, sosyodemografik veri formu, ve kısa form-36 (KF-36) ölçeği uygulandı.Bulgular: Kronik viral hepatitli hastalarda tedavi öncesi fiziksel fonksiyon, fiziksel rol, emosyonel rol, enerji ve genel sağlık skorları kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşük saptanmıştır. Tedavinin 3.ayında fiziksel rol, emosyonel rol ve enerji skorları; tedavinin 6.ayında ise fiziksel fonksiyon, fiziksel rol, emosyonel rol, mental sağlık ve enerji skorları kontrol grubuna göre anlamlı derecede kötü olduğu saptanmıştır. Kronik hepatit B'li hastaların tedavi öncesi enerji ve genel sağlık skorlarını; tedavinin 6.ayında fiziksel fonksiyon, fiziksel rol, emosyonel rol ve enerji skorlarını kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşük bulunurken, aynı skorlarda tedavinin 3.ayında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Kronik hepatit C'li hastaların tedavi öncesi fiziksel fonksiyon, fiziksel rol, emosyonel rol, enerji ve genel sağlık skorlarında; tedavinin 3.ayında fiziksel fonksiyon, fiziksel rol, emosyonel rol, mental sağlık ve enerji skorlarında; tedavinin 6.ayında ise fiziksel fonksiyon, sosyal fonksiyon, fiziksel rol, emosyonel rol, mental sağlık ve enerji skorlarında kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde farklı olduğu saptanmıştır. Kronik hepatit C'li hastaların tedavi öncesi emosyonel rol skoru; tedavinin 6.ayında fiziksel fonksiyon ve sosyal fonksiyon skorları kronik hepatit B'li hastalara göre anlamlı düzeyde farklılık saptanmıştır.Sonuç: Kronik hepatit B ve kronik hepatit C'li hastaların interferon tedavisiyle sağlıkla ilgili yaşam kaliteleri bozulmaktadır. Hastalara hastalıkları ve ilaçların yan etkileriyle ilgili rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi hastaların yaşam kalitelerini artırıp, tedavi uyumunu sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it is aimed to evaluate health related quality of life during interferon therapy in patients with non-cirrhotic chronic hepatitis B (CHB) and chronic hepatitis C (CHC) with standard form-36.Material and Methods: This study included all cases who applied to clinic and policlinic of Infectious Diseases and Microbiology in Ataturk University Faculty of Medicine for treatment that meet the criteria for inclusion between June 2008 and June 2010 during two years period. Social-demographic data form and short-form 36 (KF-36) implemented to all subjects before the interferon therapy, in the third and sixth months of the treatment.Results: It has been determinated that, before the treatment of the patients with chronic viral hepatitis, degrees of physical function, physical role, emotional role, energy and general health scores were significantly lower in contrast to control group. In the third month of the therapy It has been determinated that that scores of physical role, emotional role and energy scores were lower contrast to control group. Also in the sixth month of the therapy physical functions, physical role, emotional role, mental health and energy scores of the patients were significantly lower in contrast to control group. Before the treatment, energy and general health scores of the patients with chronic hepatitis B were lower than control group. In the sixth month of the therapy physical function, physical role, emotional role and energy scores were significantly lower than controls. But, there were no difference for same scores in the third month of therapy. It has been found that patients with chronic hepatitis C have significant difference at the scores of physical functions, physical role, emotional role and energy scores before the treatment; physical functions, physical role, emotional role, energy and mental health scores in the third month of the treatment; physical functions, social functions, physical role, emotional role, mental health and energy scores in the sixth month of the treatment respectively in contrast to control group. It is determined that pre-treatment emotional scores and sixth month physical and social function scores of the chronic hepatitis C patients were significantly different than patients with chronic hepatitis B.Conclusions: Health related quality of life in patients with chronic hepatitis B and chronic hepatitis C was worse while interferon treatment. Providing guidance and counseling to the patients about their illness and side effects of their drugs will increase the health related quality of life of the patients and will adapt them to their treatment.