Gaziantep Nizip Zerde Gümlü Ayşe Çapan Sağlık Ocağı bölgesinde yaşayan normal doğum ve sezeryan ile doğum yapan kadınların, erken postpartum dönemde bir sonraki gebelik ve doğum hakkındaki duygu ve düşünceleri
Feelings about pregnancy in future, deliveried normal vaginally and ceserian section, in early postpartum period who lives in Gaziantep- Nizip Zerde Gümlü Ayşe Çapan Sağlık Ocağı area
  1. Tez No: 281880
  2. Yazar: FATMA ÖZKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YILMAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Normal doğum, sezeryan, erken postpartum dönem, gebelik, duygular, Normal vaginally natal, ceserian, early postpartum period, pregnancy, feelings
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tezde normal doğum ve sezeryan doğum yapan kadınların erken postpartum dönemde bir sonraki gebelik ve doğum hakkındaki duygu ve düşüncelerinin irdelenmesi ve elde edilen bulguların ortaya konması amaçlanmıştır. Doğum sonrası 2. ile 7. günler arasında bulunan 101 kadın ele alınmış ve yüz yüze görüşülerek anket çalışması yapılmıştır. Çalışmamızda yer alan 101 kadının doğum şekline baktığımızda %63,4'ünün normal doğum , %8,9'unun suni sancı ile normal doğum ve %27,7'sinin sezeryan ile doğum yaptığı tespit edilmiştir. Araştırmamızda normal doğum yapan kadınların %74'ü tekrar normal doğumu tercih edeceklerini belirtirken sezeryan doğum yapan kadınlarında %64,3'ü gibi büyük bir kısmın tekrar sezeryan doğumu tercih etmeyeceklerini belirtmişler ve doğum sonrası dönemin normal doğum yapanlarda daha rahat olduğunu ifade etmişlerdir. Katılımcıların doğum ve doğum sonrası dönemde yaşadıkları ağrının, bilgi yetersizliğinin ve deneyimsizliğin bir sonraki gebeliği ve doğum yöntemi tercihini etkileyebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is purposed that exploring the feelings and the ideas of the women, who deliveried normal vaginally and ceserian section, in early postpartum period, about the next pregnancy and natal and presenting the obtained evidences. It is handled one hundred women who are between the second and seventh day after birth and the survey is done with these women face to face. When we look the birth type of our 100 women, it is determined that %63,4 of them is normal vaginally, %8,9 of them is normal vaginally with artificial pain and %27,7 of them is ceserian. In our research, %74 of the women who deliveried normal vaginally indicate that they will prefer normal vaginally natal again. %64,3 of the women who deliveried ceserian indicate that they will not prefer ceserian natal again and express that post-natal period is more comfortable for normal vaginally natal. It is concluded that natal and post-natal period pain, lack of the information and inexperience of participants may affect the next pregnancy and the choice of birth method.