Deneysel subaraknoid kanamada tadalafilin serebral vazospazma etkisi
Effects of tadalafil to cerebral vasospasm in subarachnoid hemorrhage models
  1. Tez No: 281910
  2. Yazar: İSMAİL EVREN HANCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. T. ERHAN COŞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: subaraknoid kanama, serebral vazospazm, apoptozis, tadalafil, subarachnoid hemorrhage, cerebral vasospasm, apoptosis, tadalafil
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Serebral vazospazm, kanla dolu subaraknoid mesafedeki büyük arterlerin, belirgin daralması ve takiben beyin iskemisi sonucu geç başlayan nörolojik kayıpla karakterize patolojik olaylar zinciridir. Serebral vazospazm günümüzde subaraknoid kanama sonrası mortalite ve morbiditeyi etkileyen en önemli faktördür. Hemoglobin yıkımı sonrasında oluşan oksihemoglobinin, methemoglobine oksidasyonu sırasında ortaya çıkan,süperoksit anyon radikallerinin güçlü bir vazodilatör olan nitrik oksiti nötürlemesiyle vazospazm oluştuğu düşünülmektedir. cGMP hidrolizini sağlayan fosfodiesterazların, inhibisyonunun vazodilatasyona neden olabileceği bilinmektedir. Birçok izoenzimi bulunmasına rağmen özellikle PDE-5, cGMP hidrolizinde daha güçlü bir etkiye sahiptir. Tadalafil, c-GMP'yi yıkan PDE-5 enziminin güçlü, selektif ve geri dönüşümlü bir inhibitörüdür. Çalışmamızda, 1.grup kontrol grubu, 2. grup serum fizyolojik grubu, 3. grup subaraknoid kanama oluşturulan grup, 4. grup subaraknoid kanama sonrası tadalafil uygulanan gruptur. Kontrol grubu dışındaki gruplar kendi aralarında 3. ve 7. gün olmak üzere gruplara ayrıldılar. Subaraknoid kanama ratların sisterna magnaları içerisine otolog kuyruk kanının 48 saat arayla 2 kez enjekte edilmesiyle oluşturulmuş, histojik ve morfolojik olarak baziler arterde vazospazm geliştiği görülmüştür. Gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Gruplar ışık mikroskobu yardımıyla damar lümen alanı, damar duvar kalınlığı ve damar duvarındaki apoptoza uğramış hücrelerin sayıları karşılaştırılarak yapılmıştır. Çalışmamızda subaraknoid kanama sonrası Tadalafil verilen grupta; damar lümen alanının arttığı, damar duvar kalınlığını azaldığı ve damar duvarındaki apoptozun erken dönemde azalırken, uzun dönemde engellenemediği görülmüştür. Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlar; Tadalafil'in vazospazmın çözülmesinde veya proflaksisinde faydalı olabileceğini göstermiştir. Sonuçlarımız; bu konuda daha ileri ve ayrıntılı çalışmalar gerektiğini ortaya koymaktadır
Özet (Çeviri)
Cerebral vasospasm is a chain of events which is characterised by constriction of blood-filled arteries in the subarachnoidal space significantly and thus causing brain ischemia and create late onset neurological deficits. Cerebral vasospasm is most important factor that affects mortality and morbidity after a subarachnoid hemorrhage. It is thought that while oxyhemoglobin? -which is formed after hemoglobin molecular destruction- oxidation reaction to methemoglobin occurs, superoxide anionic radicals are created and they neutralize nitric oxide, a potent vasodilator agent and thus vasospasm occurs. It is already known that inhibition of phosphodiesterases that hydrolysis cGMP, could be resulted in vasodilation. Among various isoenzymes especially PDE-5 has more potent effect in cGMP hydrolysis. Tadalafil is a potent, selective and reversible inhibitor of PDE-5 that degradation cGMP. In our study, the first group was control group, the second was saline solution group, the third was subarachnoid hemorrhage group and the forth group was the tadalafil administered after subarachnoid hemorrhage group. Groups except control group, were divided the third day and the seventh day parts. Subarachnoid hemorrhage was created by injecting autologous blood of rats into their cysterna magna 2 times with 48 hours of intervals and vasospasm in the basillary arteries was noted both histologically and morphologically. The difference between groups was analyzed istatistically. Groups were compared by the means of vessel lumen space, vessel wall thickness and the number of apopitotic cells in the vessel wall with help of a microscope. In our study the group which was administered tadalafil after a subarachnoid hemorrhage , it is noted that vessel lumen space increased, vessel wall thickness decreased and the apoptosis in the vessel wall decreased in the early stage but can not be stopped in long period. The results of our study have shown that tadalafil could be effective in resolution and the prophylaxis of vasospasm. Our results have also indicated that future research should be conducted.