Düşük akım sevofluran anestezisinde premedikasyonda uygulanan deksmedetomidinin hemodinamik parametreler ve uyanma kriterlerine etkilerinin araştırılması.
The investigation the effects of dexmedetomidine administered in premedication during low flow sevoflurane anaesthesia on hemodynamic parameters and awaking criteria.
  1. Tez No: 281911
  2. Yazar: SEDEF ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: düşük akım anestezi, sevofluran, deksmedetomidin
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Çalışmaya elektif kulak burun boğaz cerrahi girişim planlanan genel anestezi verilecek ASA I-II, 18-65 yaş arası 40 erişkin hasta alındı. Hastalar rastgele, Grup I (premedikasyonsuz Düşük Akımlı SevofluranAnestezi (DASA) Grubu) ve Grup II ( deksmedetomidinle premedikasyonlu DASA Grubu) olarak 20'şer kişilik iki gruba ayrıldı. Hastalara operasyondan 45 dakika önce premedikasyon amacıyla deltoid kastan intramuskuler olarak Grup I'e 2cc volümde serum fizyolojik, Grup II'e ise 2,5 ?g/kg deksmedetomidin uygulandı. Her iki gruptaki hastaların premedikasyondan önce ve premedikasyondan 45 dk sonra olmak üzere, Ramsey Sedasyon Skalası ve hemodinamik verileri kaydedildi. Grup I ve Grup II 10 L/dk %100 O2 ile 2 dk preoksijenizasyon sonrası, intravenöz yoldan sırası ile 5-7 mg/kg pentotal, kas gevşemesi için 0,1 mg/kg veküronyum ve 1 ?g/kg fentanil uygulanması sonrasında 3 dk beklenerek endotrakeal entübasyon uygulandı. Entübasyonu takiben her iki gruba usulüne uygun olarak düşük akım anestezi tekniği uygulandı. İndüksiyondan önce ve sonra, entübasyondan sonraki 1, 15, 30, 45 ve 60. dk'.larda hemodinamik veriler, Et Sev, EtCO2, FiO2, FetO2 değerleri kaydedildi. Operasyonun bitimine 15 dakika kala normal akıma geçildi. Operasyonun bitiminde her iki grupta da anestezikler kesilip, taze gaz akışı 6 L.dk-1%100 O2'e çıkartılarak hastalar ekstübe edildi. Ekstübasyondan önce ve sonra hemodinamik veriler kaydedildi. Ekstübasyon zamanı, göz açma, sözel emirlere yanıt, hava yolu hassasiyeti, kirpik refleksi, öksürük refleksi süreleri de kaydedilerek hastalar uyanma odasına gönderildi. Grup II'deki olguların premedikasyondan 45 dakika sonra RSS değerleri, Grup I'deki olgulara göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Grup II'nin preoperatif, indüksiyon sonrası ve entübasyon sonrası 1. Dk ve ekstübasyon sonrası SKB, DKB ve OKB değerleri Grup I'den daha düşüktü. Sonuç olarak çalışmamızda ekonomik ve ekolojik açıdan sağladığı avantajlardan faydalanmak adına, çözünürlüğü ve anestezik gücü düşük olan sevofluranı düşük akım anestezi tekniği ile kullandık. Deksmedetomidin ile premedikasyon uygulanan düşük akım anestezi grubunda özellikle indüksiyon ve ekstübasyon döneminde daha stabil bir hemodinami olduğunu gördük.
Özet (Çeviri)
Totally 40 patients aged 18-65 years old ASA I-II in which planned elective otorhinolaryngology surgery under general anaesthesia were included the study. The patients were divided randomly 2 groups equally as Group I (Low flow sevoflurane anaesthesia (LFSA) without premedication) and Group II (LFSA with dexmedetomidine as premedication). Group I received 2 cc saline and Group II received 2,5 ?g/kg dexmedetomidine for premedication as intramusculer in deltoid muscle 45 min before surgery. Ramsey Sedation Score and hemodynamic parameters were recorded before and after 45 min the premedication in both groups. Both groups were preoxygenationed with 10 L/min 100% O2 during 2 min and received 5-7 mg/kg pentothal and 1 ?g/kg fentanyl as intravenous. Endotracheal intubation was performed after 3 min following 0,1 mg/kg vecuronium and for muscle relaxation. Then, low flow anaesthesia was formally introduced. Hemodynamic parameters, Et Sev, EtCO2, FiO2 and FetO2 values were recorded before and after induction and 1, 15, 30, 45 and 60 min after intubation. Normal flow was taken place 15 min to the end of the surgery. At the end of the surgery, anaesthetics were interrupted and patients extubated maintaining the fresh gas flow to 6 L.min-1100% O2. Hemodinamic parameters were recorded after and before the extubation. The extubation time, eye opening, response to verbal commands, sensitization of airway, eyelash reflex, cough reflex durations were recorded and the patients were taken to the recovery room.