Akne vulgaris tedavisinde topikal klindamisin ve %5 benzoil peroksit kombinasyonu jel ile nadifloksasin krem ve %5 benzoil peroksit jel kombinasyonunun tedavideki etkinliğinin ve güvenilirliğinin değerlendirilmesi
Therapeutic evaluation of the safety and efficacy of combination gel of topical clindamycin and 5% benzoyl peroxide and combination of nadifloxacin cream and 5% benzoyl peroxide gel in the treatment of acne vulgaris.
- Tez No: 281920
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP NURHAN SARAÇOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, klindamisin, nadifloksasin, Skindeks 29
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Akne vulgaris pilosebase ünitenin multifaktöriyel, kronik inflamatuar bir hastalığıdır. Sık rastlanır. Genellikle yüzde yerleşerek kişilerde psikolojik ve sosyal açıdan ciddi kısıtlamalar yaratabilir. Bu nedenle tedavisi büyük önem taşır. Topikal antibiyotikler hafif-orta şiddetli, skar oluşturmayan papül ve püstüllerin ön planda olduğu inflamatuar aknede kullanılmaktadır. Tedavi seçiminde ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde, aknenin klinik şiddetinin yanısıra, yaşam kalitesi ölçeklerinin de kullanılması uygun olacaktır. Bu çalışmada hafif ve orta şiddetli akne vulgarisi olan 80 hasta, yaş, cinsiyet ve akne dereceleri açısından farklılık olmayan 40'ar kişilik 2 gruba ayrıldı. Birinci grupta hastalar topikal klindamisin ve %5 benzoil peroksit kombinasyonu jel tedavisini günde 2 kez, ikinci grupta hastalar nadifloksasin krem ve %5 benzoil peroksit jel kombinasyonu tedavisini günde 2 kez olmak üzere 12 hafta süreyle kullandı. 0., 2., 4., 8. ve 12. haftalarda inflamatuar ve noninflmatuar lezyonların sayısı kaydedildi, oluşan yan etkiler değerlendirildi. İyileşme hasta ve doktor için ayrı olmak üzere tedavi sonunda değerlendirildi. Tedavi öncesi ve sonrasında hastaların yaşam kalitesi Skindeks 29 ile değerlendirildi. Her iki grupta da tedavinin, hem inflamatuar hem de noninflamatuar lezyonlara ileri düzeyde etkili olduğu, yan etkiler açısından hastalar tarfından iyi tolere edildiği, yaşam kalitesine etkisi açısından tedavi sonrasında tedavi öncesine göre istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı düzelme olduğu gözlendi. İki tedavi yöntemi arasında etkinlik, yan etki ve yaşam kalitesinin düzelmesi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
Acne vulgaris is a multifactorial chronic inflammatory disase of the pilosebaceous unit. Acne vulgaris is a very common disease. Effective treatment of of acne is important because usually located on the face, it may cause serious psychological and social concern. Topical antibiotics are used for inflammatory acne especially when papules and pustules are dominant. It is approriate to evaluate also the quality of life scales along with acne severity in order to determine treatment choice and response in acne patients. In this study, 80 patients with mild-moderate acne vulgaris were divided in two groups of 40 people that had no difference in terms of age, gender and acne severity. The combination of topical clindamycin and 5% benzoyl peroxide gel twice a day was given to group 1 for 12 weeks. The combination of nadifloxacin cream and 5% benzoyl peroxide gel twice a day was given to group 2 for 12 weeks. The number of the inflammatory and noninflammatory lesions were recorded at baseline and on weeks 2, 4, 8, 12 and side effects were recorded and evaluated. Global improvement was evaluated separately by patients and doctor after the treatment. Before and after the treatment, the quality of life of the patients were evaluated with Turkish Skindex-29. Both treatment group regimens were significantly effective on inflammatory and noninflammatory lesions and were well tolerated by patients in terms of side effects. It was also observed that there was statistically high-significant recovery after treatment in terms of clinical severity and quality of life. There was not any statistically significant difference between two treatment methods in terms of effectiveness, side effect and quality of life.Key Words : Acne vulgaris, Clindamycin, Nadifloxacin, Skindex-29