Amino asit karışımı glukoz oranlarının endoparazitoid Pimpla turionellae L. (Hymenoptera:Ichneumonidae)'nın larva sonrası gelişmine etkisi
- Tez No: 28195
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞEVKİ YAZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Endoparazitoid, Amino Asit, Glukoz, Nutrition, Amino acid, Glucose, Endoparasitoid
- Yıl: 1993
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 25
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AMINO ASİT KARIŞIMI VS GLUKOZ ORANLARININ ENDOPARAZİTOİD PTMPLA TÜRIONELLAE L. (HYMENOPTERA: ICHNEDMONIDAE) 'NIN LARVA SONRASI GELİŞİMİNE ETKİLERİ Emine ÇOBANOGLU Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Şevki YAZGAN 1993, Sayfa: 25.J1*** : Prof.Dr. Şevki YAZGAN Y.Doç.Dr.Süeda ÇELİK Y.Doc.Dr.Hakkx SAYAR Amino asit karışımı ve glukoz oranlarının endoparazitoid bir hymenopter türü olan Pimpla turionellae L. 'nin ergin evreye kadar yaşama ve gelişimine etkileri, larvaları kimyasal yapısı belirli sentetik besinler üzerinde mikropsuz koşullarda beslemek suretiyle incelenmiştir. Glukoz içermeyen ve %1.5 düzeyinde amino asit karışımı kapsayan besinde larvalar yaşayamamış ve gelişememiştir. Amino asit karışımını %4.5 ve %6.0 oranında kapsayan glukozsuz besinlerde larvalar pup evresine ulaşmayı başarabilmiştir. Yaşama ve gelişme hızı, genel olarak artan amino asit karışımı düzeyi ile artmıştır. Glukoz etkisini ergin olma sırasında göstermektedir. Glukoz ve amino asit karışımı düzeyleri arasındaki denge, larva sonrası yaşama ve gelişmede önemli bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
it ABSTRACT Masters Thesis EFFECTS OF TEE AMINO ACID MIXTURE AND GLUCOSE LEVELS OH POST-LARVAL DEVELOPMENT OF TEE ENDOPARASITOID PIMPLA TDRIONELLAE L. (HSMENOPTERA: ICHNEDMONIDAE) Emine ÇOBANO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology. Supervisor : Prof. Dr. Şevki YAZGAN 1993, Page: 25 Jury Prof.Dr. Şevki YAZGAN Asst.Prof -Dr.Süeda ÇELİK Asst. Prof -Dr. Hakkı SAYAR Effects of amino acid mixture and glucose levels on survival and complete development of hymenopterous endoparasitoid Pimpla turionellae L. were investigated by rearing the newly-hatched larvae aseptically on chemically defined artificial synthetic diets. On a diet without glucose and with 1,5% amino acid mixture larvae were unable to survive and develop. On the diets without glucose and with 4.5% and 6.0% amino acid mixture larvae were able to reach to the pupal stage. Survival and the rate of development in general were increased by increasing levels of the amino acid mixture. Glucose showed its effects during adult emergence. Balance between the amino acid mixture and glucose levels played an important role during post-larval development and survival of the insect.