Klinikte sakroileit düşünülen hastaların manyetik rezonans görüntüleme bulguları
Magnetic resonance imaging findings in patients with clinical suspected sacroiliitis
  1. Tez No: 282047
  2. Yazar: CUMALİ TELLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. SELİM KERVANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sakroileit, Manyetik rezonans görüntüleme, Spondiloartropatiler, Sacroiliit, magnetic resonance imaging, spondyloarthropathies
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Sakroileit ankilozan spondilit, psöriatik artrit, reaktif artrit ve enteropatik artrit gibi bir grup hastalığı kapsayan spondiloartropatilerin en önemli bulgularındandır. Sakroileitin tanısı büyük oranda görüntüleme metodlarına dayanmaktadır ve radyolojik bulguların yokluğunda tanı genellikle zordur. Bu çalışmada amacımız aktif ve kronik sakroileitin tanısında manyetik rezonans görüntülemenin özelliklerinin değerlendirilmesidir.Çalışmamız, sakroileit ön tanısıyla kliniğimizde manyetik rezonans görüntüleme incelemesi yapılan 90 olgunun radyolojik görüntülerinin değerlendirilmesi sonucu elde edilen bilgiler ile yapıldı. Sakroiliak ekleme yönelik manyetik rezonans görüntüleme incelemeleri 1.5 Tesla magnet gücüne sahip manyetik rezonans görüntüleme cihazında (Gyroscan Intera-Philips, Hollanda) standart vücut sarmalı kullanılarak yapıldı. Çalışmada öncelikle survey görüntüler elde edildi. Daha sonra T1 A aksiyel ve koronal, T2 A aksiyel ve koronal, STIR A koronal, T1 A yağ baskılı koronal, IV kontrast madde enjeksiyonu sonrası T1 A aksiyel ve koronal kesitler alındı.Manyetik rezonans görüntülemede; kronik ve aktif sakroileit bulguları değerlendirildi. Kronik sakroileit bulguları; subkondral skleroz, erozyon, periartiküler yağ birikimi ve eklem aralığında daralma/ankilozdur. Aktif sakroileit bulguları ise; kemik iliği ödemi/osteit, sinovit, entezit ve kapsülittir. Bu bulgular her hasta için ayrı ayrı incelenerek aktif ya da kronik sakroileit açısından değerlendirildi.Çalışmaya dahil edilen 90 olgunun 70'inde (%77.78) sakroileit tespit edildi. İncelenen 180 sakroiliak eklemden 50 tanesinde (%27.7) aktif sakroileit, 88 tanesinde (%48.8) ise kronik sakroileit ile uyumlu bulgular saptandı.Sonuç olarak, manyetik rezonans görüntüleme sakroileiti aktif veya kronik dönemde olduğunda tespit edebilmektedir. Manyetik rezonans görüntüleme spondiloartritlerin teşhisinde önemli bir tanı yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Sacroiliit is one of the most important findings of spondyloarthropathies which includes a group of ilnesses such as ankylosing spondylitis, psoriatic arthritis, reactive arthritis, enteropathic arthritis.The diagnosis of sacroiliitis is mainly dependent on imaging methods and diagnosis is generally difficult without radiologic findings. In this thesis we aim to assessment magnetic resonance imaging charateristics in diagnosis of active and chronic sacroiliitis.Our study, is done by evaluation of radiologic imagings of 90 cases which their magnetic resonance imaging is done in our clinic with sacroiliit prediagnosis. All of the evaluations were done with a 1.5 Tesla Magnetic Resonance unit (Gyroscan Intera, Philips, Netherlands) by using standart body coil. Before the study, Survey images were acquired. Subsequently T1 axial-coronal, T2 axial-coronal, STIR coronal, T1 fat saturation coronal and post contrast T1 axial-coronal images were taken.Active and chronic sacroiliitis on magnetic resonance imaging findings were evaluated. Findings in chronic sacroiliitis, subchondral sclerosis, erosions, joint space narrowing / ankylosis and periarticular fat accumulation. Findings in active sacroiliitis; bone marrow edema / osteitis, synovitis, enthesitis, and capsulitis. These findings are examined separately for each patient were evaluated for active or chronic sacroiliitis.70 cases (%77.78) of 90 which were included in the study determined to have sacroiliitis. Active sacroiliitis are determined from 50 of 180 (%27.7) sacroiliac joints and chronic sacroiliitis are determined from 88 of 180 (%48.8) sacroiliac joints.In conclusion, magnetic resonance imaging can detect sacroiliitis is in active or chronic. Magnetic resonance imaging is useful a diagnosis of spondyloarthropathies.