Doğum analjezisi için hasta kontrollü analjezide bolus ve devamlı remifentanil infüzyonlarının karşılaştırılması
Comparison of bolus and continuous remifentanil infusions at patient controlled analgesia for labour analgesia
  1. Tez No: 282046
  2. Yazar: SÜLEYMAN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ÜNLÜGENÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrısız doğum, remifentanil, hasta kontrollü analjezi, Painless birth, remifentanil, patient-controlled analgesia
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Travay sırasındaki doğum ağrısını önlemek için kullanılan intramuskuler meperidin'in (1 mg/kg) neden olduğu analjezik etkinliğin ve yan etkilerin iki farklı protokolde (bolus ve bolus+infüzyon) uygulanan hasta kontrollü remifentanil uygulaması ile karşılaştırmak.Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu'nun izni alınarak, vajinal doğum planlanan 90 gebe, 3 ana gruba ayrıldı. 15 primipar ve 15 multipar olgudan oluşan Grup M'e 1 mgr/kg i.m. meperidin verildi. 15 primipar ve 15 multipar olgudan oluşan Grup B'ye bir HKA cihazı yardımıyla 0,25 mikrogram/kg i.v. remifentanil 2 dk kilitli kalma süresi içerisinde bolus dozda verilirken, 15 primipar ve 15 multipar olgudan oluşan Grup İ'e 0,025 mikrogram/kg/dk i.v. remifentanil infüzyonuna ek olarak 0,25 mikrogram/ kg i.v. remifentanil 2 dk kilitli kalma süresi içerisinde bolus dozda verildi. HKA, yenidoğanın çıkımını takiben sonlandırıldı. Travay süresince sistolik-diastolik arter basınçları, anne kalp atım hızları, ağrı VRS, hasta konfor ve sedasyon skorları değerlendirildi. Doğumu takiben 1. ve 5. dk APGAR skorları kaydedildi.Bulgular: Tüm gruplarda, travay boyunca ve doğum anında ortalama ağrı VRS skorunda, başlangıç ağrı VRS skoruna göre istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş belirlendi (p0,05). Tüm gruplarda travay süresince ve doğum anında ortalama sedasyon skorları benzerdi (p>0,05). Travay süresince ortalama hasta konfor skoru Grup B ve Grup İ'de, Grup M'den düşük bulundu (p0,05). Hiçbir olguda hipotansiyon ve bradikardi gözlenmedi. Hiçbir olguda oksijen saturasyon değerleri % 96'nın altına düşmedi. Tüm gruplarda 1 ve 5. dk APGAR skorları normal sınırlardaydı.Sonuç: Rejyonel analjeziyi kabul etmeyen ya da kontrendike olduğu bilinen olgularda doğum analjezisi için i.v. hasta kontrollü remifentanilin, i.m. meperidine göre daha fazla yan etkilere neden olmadan daha etkin ve konforlu analjezi sağlaması nedeniyle doğum analjezisinde tercih edilebileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: To compare the analgesic efficacy and side effects of two different protocols of patient controlled remifentanil application (bolus and bolus + infusion) with intramusculer meperidine (1 mgr/kg) used to avoid the labor pain during the birth.Material and method: Cukurova University Faculty of Medicine Ethics Committee consent, 90 pregnant women scheduled for vaginal birth, were divided into 3 main groups. 1 mg/kg i.m. meperidine was given to group M which consists 15 primiparous and 15 multiparous cases. 0.25 micrograms/kg i.v. remifentanil bolus dose was given, with the help of a PCA device, to group B consisting of 15 primiparous and 15 multiparous patients. 0.25 micrograms/kg i.v. remifentanil bolus dose and 0.025 micrograms/kg/dk i.v. remifentanil infusion was given, with the help of a PCA device, to group B consisting of 15 primiparous and 15 multiparous patients. PCA was terminated after the birth of the newborn. The systolic-diastolic arterial pressure, maternal heart rate, pain VRS, patient comfort and sedation scores were evaluated during the labor. 1. and 5. min. APGAR scores were recorded following the birth.Results: There were a statistically significant drop in the mean pain VRS scores during labor and at birth according to the initial pain VRS scores (p0.05). Mean sedation scores were similar during labor and at birth in all groups (p>0.05). The mean patient comfort scores during labor in Group B and Group I were found lower than group M (p0.05). There were no cases of hypotension and bradycardia. None of the cases did not fall below 96% oxygen saturation values. In all groups, 1 and 5 min. APGAR scores were within normal limits.Conclusion: It was considered to be preferable i.v. patient controlled remifentanil for labor analgesia instead of i.m. meperidine because of it's more efficient and comfortable without causing more side effects than meperidine.