Küçük hücreli dişi akciğer kanserlerinde radyoterapi sonrasinda tedavi etkinliğinin pet/ct ile ilişkilendirilmesi
To evaluate treatment efficiency after radiotherapy treatment with PET/CT results for non small cell lung cancer patients.
- Tez No: 282050
- Danışmanlar: PROF. DR. CANDAŞ TUNALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli dışı akciğer kanseri, PET/BT, SUVmax, tedavi yanıtı, Non small cell lung cancer, PET/CT, radiation theraphy, response, SUVmax
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı opere olmuş ve/veya opere olmamış, radyo-kemoterapi ve/veya sadece radyoterapi ile tedavi edilmiş küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarında tedavi yanıtının tedavi öncesi ve tedavi sonrası PET/BT sonuçları kullanılarak değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntem: Ocak 2009'den Eylül 2011'a kadar küçük hücreli dışı akciğer kanseri tanısı ile başvuran cerrahi ve cerrahi dışı yöntemlerle tedavi edilen 39 hasta prospektif olarak değerlendirildi. Tüm hastalar, etik kurul onayları alınarak çalışmaya dahil edildi. Çalışma grubumuzdaki hastaların hepsinin histopatolojik tanısı biyopsi ile konulmuştu. Olgular American Joint Committee on Cancer (AJCC) 6th edition'a göre evrelendirildi. Tedavi öncesi hastalara evreleme/yeniden evreleme, uzak metastaz araştırılması ve tedavi planlaması için PET/BT istendi. Tedavi sonrası yaklaşık 3 ay sonra tekrar çekilen PET/BT sonuçları ile karşılaştırıldı.Bulgular: Çalışmaya alınan 3 (% 7,6) kadın, 36 (% 92,3) erkek hasta vardı. Hastaların takip süresi ortalama 14,4 aydı. Ortalama yaş 57,4 yıl idi. (aralık: 36-79). Histopatolojik olarak, 14 (% 35,9) adenokarsinom, 17 (%43,6) epidermoid karsinom, 2 (% 5,1) büyük hücreli karsinom ve 6 (% 15,4) alt tipi belirlenemeyen KHDAK'lı olgu bulunmaktaydı. Evre IIIA grubunda 26 (% 66,7), evre IIIB grubunda 11 (% 28,2), evre IIB grubunda 2 ( % 5,1) hasta bulunmaktaydı. Tam cevap veren 7 (% 17,9), parsiyel cevap veren 14 (% 35,9), progresiv hastalık olan 16 (% 41), stabil hastalık olan 2 (% 5,1) olgu bulunmaktaydı. Tedavi öncesi SUVmax ortanca değeri 11 olarak bulundu. 11 olan hastaların sağkalımlarından daha iyi olduğu bulundu (P=0,008). Hastalık cevabı; tam cevap (p=0,018), parsiyel cevap (p=0,009), progresiv hastalık (p=0,005) olan olgularda preRTSUVmax ile postRTSUVmax arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Sonunda, PET/BT cevabına göre sağkalım değerlendirilmesi yapıldığında tam cevap veren hastalar ile diğerleri arasında istatistiki olarak sınırda anlamlı fark bulundu (p=0,090-p=0,079). Tedavi sonrası kitle boyutu başlangıç kitleye oranlandığında % 50' nin altında olanlar lehine anlamlı bir fark bulunmuştur (p=0,05). Yapılan sağkalım analizinde indKT alan hastalar lehine istatistiki anlamlı fark bulunmuştur (p=0,006). Cox regresion yaşam analizinde performans statusun sağkalım üzerine etkisi anlamlı (p=0,002) bulunmuştur.Sonuç: Tümörün alt histopatolojik tipleri, evre, yaş, cinsiyet, operasyon durumları ile SUVmax arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Performans statusun ve indüksiyon kemoterapi almış hastaların istatiksel olarak anlamlı, tam cevap vermiş hastaların ise sınırda anlamlı olarak sağkalımlarının diğerlerine göre daha iyi olduğu saptandı. Ağırlıklı olarak lokal ileri evrelerde bulunan hasta grubumuzun tedavi öncesi SUVmax değerleri ile prognoz arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Ayrıca kitle boyutunun sağkalım üzerindeki anlamlı etkisi görülmesi, çalışmamızdaki hasta sayısının azlığına rağmen kısa dönem tedavi cevabı değerlendirilmesinde; SUVmax değerinin önemli olmakla birlikte, bilgisayarlı tomografide görülebilen kitle boyutunu kombine ederek değerlendirmek konusunda standartların oluşturulmasının gerekliliğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to evaluate operated or non-operated patients who were non small cell lung cancer and treated with either radio-chemotherapy or radiotherapy alone using PET/CT results.Materials and Methods: 39 lung cancer patients who were treated with or without operated methods were prospectively evaluated from April 2009 to February 2011. The study was approved by ethics comittee. Histopathological diagnosis of all patients in our study group were diagnosed by biopsy. All cases were staged according to 6 th edition of American Joint Committee on Cancer (AJCC). PET/CT was performed for patients to investigate prestaging, restaging and distant metastasis and it was used for treatment planning. Previous results were compared with the results taken three months later after treatment.Results: Of the 39 patients evaluated three (7.6%) were female and 36 (92.3%) were male. The mean follow-up period of the patients was 14.4 months. The mean age was 57.4 years. (Range: 36-79). Histopathologically, 14 (35.9%) of the patients were adenocarcinoma, 17 (43.6%) were squamous cell carcinoma, two (5.1%) were large cell carcinoma, and six (15.4%) were NSCLC cases with undetermined subtype. There were 26 (66.7%) patients in stage IIIA group, 11 (28.2%) patients in stage IIIB group, and 2 (5.1%) patients in stage IIB group. Seven (17.9%) complete responsive, 14 (35.9%) partially responsive, 16 (41%) progressive disease, and two (5.1%) stable disease cases were reported. The median value of SUVmax was 11 before the treatment. It is determined that survival is better in 11 patients (p = 0.008). In patients whose PET response is complete metabolic response (p = 0.018), partial response (p = 0.009) and progressive disease (p = 0.005); the difference between patients with postRTSUVmax and preRTSUVmax.were significant. Finally, when survival assesment is made with respect to PET/CT response, a significant difference is determined between patients with complete response and the others ,on the edge (p = 0.090-p = 0.079). There is a significant difference in favor of the patients whose mass size after treatment over mass size before treatment percentage is smaller than 50% (p = 0.05). A statistically significant difference is determined in favor of patients who received induction cemotheraphy (p = 0.006). Effect of performance status on survival is determined to be significant in Cox survival analysis (p = 0.002).Conclusion: It couldn?t be determined a significent correlation between SUVmax and the sub-histopathologic tumor types, stage, age, gender and operative status. It is determined that performance status and the patients received induction chemotherapy was statistically significant, and the patients with complete response had better survival rates with a significance on the edge. In our group of patients mainly with local advanced stage, it is determined a significent difference between before treatment SUVmax values and prognosis.In addition, no significant effect on survival seen in the mass size, number of patients in our study despite the small number of metabolic response evaluation of short-term evaluation of treatment response is important, although the value of SUVmax, visible mass the size of the combined response evaluation by computed tomography revealed the need for the establishment of standards to evaluate.