Alt ekstremite kısalıklarında ilizarov eksternal fiksatör ile uzatma sonuçları
The results of lengthening of lower extremty discrepancy by ilizarov EF
- Tez No: 282119
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Sirküler eksternal fiksatör, alt ekstremite kısalığı, İlizarov tekniği, Lower extremity discrepancy, Circular external fixator, İlizarov technique
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalına alt ekstremite kısalığı nedeniyle başvurup tanısı konulan ve cerrahi olarak tedavi edilen hastaların sonuçlarının incelenmesi.Gereç ve Yöntem: 1998-2010 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında alt ekstremite kısalığı tanısı konulan 103 hastanın takipleri olan ve ulaşılabilinen İlizarov EF ile uzatma yapılan 52 hastada 55 kemik değerlendirilmiştir. Cerrahi öncesi ve sonrası ortoröntgenogram ile uzatma miktarı, kaynama durumu, gelişen açısal deformiteler radyolojik olarak değerlendirildi. Hastaların ameliyat öncesi Paley'in zorluk skalası ile değerlendirildi. Ameliyat sonrası yaşam kalitesi SF-36, fonksiyonel ve kemik sonuç değerlendirmesi Paley kriterleri ile yapıldı.Bulgular: Uygun takibi olan 52 hastanın 23'ü erkek, 29'u kadındı. Hastaların yaş ortalaması 13,13 yıl (2-49) idi. Çalışmada 20 femur, 35 tibia değerlendirildi. Ortalama uzatma miktarı 5,2 (2-10) cm idi. Ortalama takip süresi 31 (12-120) aydı. Ortalama fiksatör süresi 34,65 (18-72) hafta idi. Fiksatör indeksi ortalama 53,9 (24-120) idi. Komplikasyonlar Paley'in derecelendirilmesine göre yapıldı. 50 hastada komplikasyon gelişti, 2 hastada hiçbir komplikasyon gelişmedi. Bu komplikasyonların 105'i minör olup 21 hastada major komplikasyon gelişti.Paley kriterlerine göre, tedavi sonunda femurda % 75 mükemmel ve iyi sonuç, tibiada % 82,7 mükemmel ve iyi fonksiyonel sonuç ve tibiada % 94,3 mükemmel ve iyi kemik sonuç elde edildi. Hastaların % 90'ında ameliyat öncesine göre aktivite seviyelerinde belirgin artış saptanmıştır.Sonuç: Uzatma cerrahisi planlanırken hastanın yaşam tarzı, fonksiyonel durumu, beklentileri ve eşlik eden deformiteler iyi anlaşılmalıdır. İlizarov sirküler fiksatörle distraksiyon osteogenezi, yük verme, uzatma miktarı, ek deformitelerin düzeltilmesi, düşük komplikasyon oranı ve fonksiyonel sonuçların başarısı nedeniyle günümüzde tercih edilen etkin tedavi metodudur.
Özet (Çeviri)
Objectives: Evaluating the patients with lower extremty discrepancy whom are treated surgically between years 1998-2010 in Çukurova University Hospital Department of Orthopaedics Clinics.Matherial and Methods: We evaluated 52 of 103 patients lengthening of lower extremity discrepancy by İlizarov EF who were treated between 1998-2010. The follow-up of the patients during the postoperation period was made with ortorontgenogram. Functional and bone outcome was considered accoring to Paley scoring system. Health quality was assesed according to SF-36 criteria.Results: There are 52 patients were studied. 23 (44,2%) were male and 29 (55,8%) were female with a mean age was 13,13 (2-49) years. The study included operations was applied on 20 femorae and 35 tibiae. The mean of lengthening measure was 5.2 (2-10) cm and the mean duration of follow-up was 31 months (12-120). The mean fixation time was 34,65 (18-72) weeks. The mean EFİ was 53,9 (24-120). Complications were assessed according to Paley?s degree. During the treatment, 50 complications occured of which 105 were minör and 21 were major complications.At the end of the treatment, in femorae 75% excellent and good results, in tibiae 82,7% excellent and good functional results and 94,3% excellent and good bone results were obtained. 90% of patients increased their activity level according to preoperative activity.Conclusion: During the limb lengthening surgery planning, the life style, functional status, expectations and associated deformities must be analyzed carefully. Because of the lower compliacation rates and advantages of distraction osteogenesis such as weight bearing, amount of the lengthening, permission the correction of concomitant deformities, ilizarov circular external fixator is one of the most effective and preferred treatment method.