Malign biliyer hilus obstrüksiyonlarinda perkütan metalik stentleme
Percutaneous metalıc stentıng ın malıgnant bılıary hılus obstructıon
- Tez No: 282151
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVRİM AKINCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Malign, biliyer obstrüksiyon, hilus, metalik stent, transhepatik, floroskopi, Malignant, iliary obstruction, hilus, metallic stent, transhepatic, fluoroscopy
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Ocak 2003 ile Ocak 2011 tarihleri arasında malign biliyer hilus obstrüksiyonu nedeniyle perkütan metalik biliyer stentleme yapılan ve takibi yapılmış 50'si erkek, 49'u kadın toplam 99 hasta, retrospektif olarak değerlendirilerek, çalışmaya dahil edildi. Hastaların medyan yaşı 59 idi (25-94). Malign biliyer hilus obstrüksiyonunun sebebi 47 (%47,5) hastada kolanjiyokarsinom, 37 (%37) hastada metastatik kanser, 9 hastada (%9) safra kesesi tümörü, 6 (%6) hastada hepatoselüler karsinomdu. Toplam 114 adet uzunluğu 5 ile 10 cm arasında, genişliği 8 ile 10 mm arasında değişen kendiliğinden genişleyebilen kapsız metalik stent yerleştirildi.Tek taraflı stent yerleştirilen 57, çift taraflı stent yerleştirilen 42 hasta vardı. Teknik başarımız % 100'dü. Klinik başarı %95,8'di. Tek taraflı stent grubunda komplikasyon oranı %28, çift taraflı stent grubunda %26 idi. Tüm hasta grubunda ortanca sağ kalım süresi 155 gün, stent patensisi ortanca 365 gün ( 12-1370 gün aralığında) olarak hesaplandı. Tek taraflı stent grubu ile çift taraflı stent grubu arasında ortanca sağkalım süreleri benzerdi (sırasıyla 132 vs 158 gün, p=0.65). Stent patensi süresi istatiksel olarak anlamlı olmasa da çift taraflı stent grubunda daha uzundu (222 ve 588 gün, p=0,41). Kolanjiyokarsinom grubu hastaların sağkalım ve stent patensi süreleri diğer tümör gruplarına göre daha uzun bulundu(sırayla sağkalım 170 ve 79 gün, stent patensisi 240 ve 90 gün). Kolanjiyokarsinom olup çift taraflı stent konulan hasta grubunun stent patensi süresi istatiksel olarak anlamlı olmasa da tek taraflı gruba göre daha uzundu(588 ve 398 gün p=0,46). Bismuth-Corlette tip 1'de obstrüksiyon sebebi ve seviyesinden bağımsız olarak tek stent çoğu zaman yeterli olmaktadır. Kolanjiyokarsinom dışındaki diğer tümör gruplarında tip 2,3 ve 4 obstrüksiyonda karşı loba kontrast madde geçişi ve kolanjit bulguları yoksa tek taraflı stentleme yeterli olabilirken kolanjiyokarsinomlu hastalarda ortanca sağkalım süresi daha uzun olduğundan çift taraflı stentleme tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Between January 2003 and January 2011, 99 patients of whom 50 were males and 49 females with malignant biliary hilus obstruction that were treated with percutaneous stents were rertospectively evaluated and included in the study invastigated. The median age of the patients was 59(25-94). The cause of biliary obstruction was cholangiocarcinoma in 47(47.5%) patients, metastatic cancer in 37(37.4%) patients, gallbladder cancer in 9(9.1%) patients, hepatocellular carcinoma in 6(6.1%) patients . A total 114 self-expandable uncovered metallic stents 5-10 cm in length, 8 mm width were used in the patients with malignant biliary obstruction. In 57 patients stent was place in unilateral while in 42 patient stent were placed bilaterally. Techical success was 100% . Clinical success was 95.8% The complication rate was 28.1% in the unilaterally-stented, and 26.2% in the bilaterally-stented groups. In all patient groups the median survival was 155 days, median stent patency 365 days (range 12-1370 days).The median survival time values in the unilaterally and bilaterally stented groups were quite similar, being 132 vs 158 days, consecutively ( p= 0.65) The stent patency time, though not statistically significant, was found to be longer in the bilaterally stented group (588 vs 222 days, p= 0.41) Stent patency and survival duration were longer in patients with cholangiocarcinoma than other tumor groups (respectively 170 vs 79 days survival, stent patency 240 vs 90 days). Double-sided stent placed cholangiocarcinoma patient group was not statistically significant even if stent patency period was longer than the unilateral group (588 vs 398 days respectively, p = 0.46). Unilateral stenting is mostly satisfactory in Bismuth-Corlette Type 1 cases, regardless of the etiology and level of the obstruction. In tumors other than cholangiocarcinoma with type 2,3 and 4 obstructions one sided stent was enogh if there is no contrast passage from the other lobe or cholangitis after allcholangiocarcinoma double-sided stent were more effective with longer median survival time.