Sığırların solunum yollarında Bovine Parainluenza Virus 3 (BPIV-3) ve Infectious Bovine Rhinotracheitis (IBR)'in serolojik ve moleküler tanısı
Molecular and serological diagnosis of Bovine Parainfluenza 3 (BPI-3) and Infectious Bovine Rhinotracheitis (IBR) in respiratory tract of cattle
- Tez No: 282243
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BURGU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: BoHV-1, BPIV-3, Bovine herpesvirus -1, Bovine Parainfluenza -3, PCR, BoHV-1, BPIV-3, Bovine herpesvirus-1, Bovine Parainfluenza ? 3, PCR
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tez çalışmasında mezbahada kesime getirilen sığırlarda Bovine Herpes Virus -1 (BoHV-1) ve Bovine Parainfluenza virus 3 ( BPIV-3) dağılımının araştırılması amacıyla sığırlardan kan serumu, tracheal swap, nazal swap ve lezyonlu akciğer dokusu örnekleri toplandı. Serolojik açıdan homolog antikorlar Virus Nötralizasyon Testi (VNT) ve moleküler açıdan kontrol BoHV-1 için PCR ve BPIV-3 için RT-PCR yöntemi kullanılarak yapıldı.Toplam 146 sığır örneklerinin 73 tanesi Ekim- Kasım aylarında ve 73 tanesi Şubat- Mart aylarında toplandı.BoHV-1 antikorları yönünden toplamda 42 tanesi (% 28.7) serum pozitif , BPIV-1 yönünden 52 adet (%35.6) serum pozitif olarak bulundu. Toplam örnekler içinde17 tanesi (% 11.6) hem BoHV-1 hem de BPIV-3 yönünden pozitif olarak değerlendirildi. Toplam örnekler içerisinde BoHV-1 yönünden pozitif kabul edilen serumların % 40.4'ü BPIV-3 yönünden de pozitif olarak bulundu. Yine toplam örnekler içerisinde BPIV-3 yönünden pozitif olanların % 32.6'ü BoHV-1 yönünden de pozitif bulundu.Ekim- Kasım aylarında alınan 73 kan serumu örneğinin 13 tanesi (% 17.8) BoHV-1 antikorları yönünden, 32 tanesi (% 43.8) BPIV-3 antikorları yönünden pozitif bulundu. Serum örneklerinin 5 tanesi (% 6.8) hem BoHV-1, hem de BPIV-3 yönünden pozitif bulundu. BoHV-1 yönünden pozitif bulunan örneklerden % 38.4'ü BPIV-3 yönünden de pozitif olarak belirlendi. BPIV-3 yönünden pozitif bulunan örneklerin % 15.6'sı BoHV-1 yönünden de pozitif olarak belirlendi.Şubat- Mart aylarında toplanan 73 kan serumu örneğinin 29 tanesi (% 39.7) BoHV-1 antikorları yönünden, 20 tanesi (% 27.3) BPIV-3 antikorları yönünden pozitif bulundu. Serum örneklerinin 12 tanesi (% 16.4) hem BoHV-1 hem de BPIV-3 yönünden pozitif bulundu. BoHV-1 yönünden pozitif bulunan örneklerden % 41.3'ü aynı zamanda BPIV-3 yönünden de pozitif olarak belirlendi. BPIV-3 yönünden pozitif bulunan % 60'ı aynı zamanda BoHV-1 yönünden de pozitif bulundu.Moleküler açıdan yapılan kontrolde BoHV-1 için pozitiflik tespit edilemedi. BPIV-3 için 1 adet nazal swap örneği pozitif bulundu.
Özet (Çeviri)
In this study, Bovine Herpes Virus -1 (BoHV-1) and Bovine Parainfluenza virus 3 ( BPIV-3) investigated in cattle and collected serum samples, tracheal swaps, nasal swaps and lungs samples that have lesions from the slaughterhouse.Virus Neutralization Test (VNT) used for serological studies and PCR used for BoHV-1 and RT-PCR used for BPIV-3 for molecular studies. Totally 146 cattle samples tested and 73 samples collected in September- October and 73 samples collected in February- March.A total of 42 samples (28.7%) were detected seropositivite for BoHV-1 and 52 samples (35.6%) were detected seropositive for BPIV-3. Total of 17 samples (11.6%) were detected seropositive for BoHV-1 and BPIV-3. The samples which are seropositive for BoHV-1 were detected 40.4% seropositive for BPIV-3. The samples which are seropositive for BPIV-3 were detected 32.6% seropositive for BoHV-1.Thirteen samples (17.8%) were detected seropositive for BoHV-1 and 32 samples (43.8%) were detected seropositive for BPIV-3 in Semptember- October term. In this term, 5 serum samples (6.8%) were detected positive for both BoHV-1 and BPIV-3. The samples which are seropositive for BoHV-1 were detected 38.4% seropositive for BPIV-3. The samples which are seropositive for BPIV-3 were detected 15.6% seropositive for BoHV-1.Twentynine samples (39.7%) were detected seropositive for BoHV-1 and 20 samples (27.3%)Were detected seropositive for BPIV-3 in February-March term. In this term, 12 samples (16.4%) were detected positive for both BoHV-1 and BPIV-3. The samples which are seropositive for BoHV-1 were detected 41.3% seropositive for BPIV-3. The samples which are seropositive for BPIV-3 were detected 60% seropositive for BoHV-1.In molecular studies, none of the samples were detected positive for BoHV-1 and 1 sample of nasal swap were detected positive for BPIV-3.