Konvansiyonel ve bilgisayarlı yöntemler ile yapılan posteroanterior analizlerin güvenilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the reliability of posteroanterior analysis used with conventional and computerized methods
  1. Tez No: 282403
  2. Yazar: SEVİM SEDA ERKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR POLAT ÖZSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sefalometri, posteroanterior radyografi, güvenilirlik, Cephalometry, posteroanterior radiographs, reliability
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Konvansiyonel ve Bilgisayarlı Yöntemler İle Yapılan Posteroanterior Analizlerin Güvenilirliğinin DeğerlendirilmesiSefalometrik radyografiler ortodontide kraniyofasiyal kompleksi değerlendirmede, morfoloji ve büyümeyi belirlemede, anomalilerin teşhisinde, tedavi planlamasında, büyüme sonucunu ve tedavi etkilerini değerlendirmede yaygın şekilde kullanılan teşhis aracıdır. Bunlardan lateral sefalogramlar, ön-arka yönde iskeletsel, dental ve yumuşak doku morfolojisi ve ilişkileriyle ilgili bilgiler sağlarken, posteroanterior sefalogramlar ise transversal yönde iskeletsel ve dentoalveoler ilişkiler ile ilgili bilgiler sağlar ve iskeletsel ve dental asimetrilerin teşhisi için kullanılırlar. Bu çalışmanın amacı, posteroanterior radyografilerin bilgisayar programı ve konvansiyonel teknikle değerlendirilerek elde edilen ölçümlerin karşılaştırılması ve teknikler arasındaki güvenilirliği belirlemektir. Çalışmamızda 150 adet bireyden alınan tedavi başı posteroanterior sefalometrik radyografiler kullanılmıştır. Direkt dijital yöntemle elde edilen radyografiler Pordios for Windows (Institute of Orthodontic Computer Science, Denmark) yazılım programı ile değerlendirilmiştir. Dijital radyografilerden kuru baskı lazer yazıcı cihazı kullanılarak elde edilen konvansiyonel radyografiler de elle çizim yöntemiyle değerlendirilmiştir. İki yöntemin karşılaştırılmasında, 25 parametreden 6'sında sınıfiçi korelasyon katsayısı 0.90'nın altında bulunmuştur. Fakat tüm parametreler için güvenilirlik 0.75'den yüksektir. Ölçümlerin ortalamaları karşılaştırıldığında ise 2 parametre (interkanin genişlik, sağ molar bukkal overjet) dışındaki tüm parametrelerdeki fark istatistiksel olarak anlamlıdır. Ölçümler arasındaki farklar klinik olarak ise kabul edilebilirdir. En az güvenilir olan parametre mandibular genişlik ölçümü olarak bulunmuştur.Sonuç olarak bilgisayar destekli sefalometrik analiz yöntemi, posteroanterior radyografilerin değerlendirilmesinde zaman kazancı sağlaması ve güvenilir olması ile konvansiyonel yönteme alternatif olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Reliability of Posteroanterior Analysis Used with Conventional and Computerized MethodsCephalometric radiography is a widely used diagnostic tool for evaluation of craniofacial complex, assessment of morphology and growth, diagnosis and treatment planning, evaluating results of growth and the effects of orthodontic treatment. Lateral cephalograms provide pertinent information on skeletal, dental and soft tissue morphology and relationships, whereas posteroanterior cephalograms provide information on skeletal and dentoalveolar relationships in the transverse plane and are used primarily to assess skeletal and dental asymmetries. The aim of this study is to compare measurements on posteroanterior radiographs that was traced with conventional and computer-aided cephalometric analysis and evaluate reliability of techniques. Pre-treatment posteroanterior cephalometric radiographs of 150 patients were used in this study. Direct digital posteroanterior radiographs were traced using Pordios for Windows (Institute of Orthodontic Computer Science, Denmark) software program. Conventional radiographs were obtained from digital radiographs using dry laser imager. Intraclass correlation coefficients were found below 0,90 for 6 of 25 parameters between two methods. However, reliability of all parameters were above 0,75. According to the paired t and Wilcoxon tests, statistically significant differences were found in all parameters except for 2 parameters (inter-canine width, buccal overjet of right molar), but differences between measurements were clinically acceptable. Measurement of mandibular width was the least reliable parameter. As a result, computer-aided posteroanterior cephalometric analysis method was found time saving and reliable, and was found to be a good alternative to conventional method.