Kırsal bölgelerde risk oluşturan meslek gruplarında çalışan yetişkinlerde Bartonella henselae ve Bartonella bacilliformis'e karşı seropravalansının araştırılması
Adults in rural regions and the risk creator professional groups employee seroprevelance investigation of antibodies to Bartonella bacilliformis and Bartonella henselae
- Tez No: 282429
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞRI ERGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: B.henselae, B.bacilliformis, seroprevalans, zoonoz, risk oluşturan meslek grupları
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada Denizli kuzey kırsal bölgesinde risk oluşturan meslek gruplarında çalışan yetişkinlerde B.henselae ve B.bacillliformis seroprevalansının saptanması amaçlandı. Sağlıklı 477 yetişkin gönüllüden toplanan örneklerde immünfloresan antikor tekniği kullanılarak B.henselae ATCC 49882 (Houston-1) ve B.bacilliformis KC583 (ATCC 35685) kökenine karşı oluşan antikorlar saptandı. Serum örnekleri Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilimdalı laboratuvarında çalışıldı. B.henselae seropozitiflik oranı %44.0, B.bacilliformis seropozitiflik oranı %12.6 olarak bulundu. Gönüllülerin %26.8'inde 1/64, %13.8'inde 1/128, %2.7'sinde 1/256, %0.6'sında 1/512 dilüsyonda B.henselae antikorları pozitif bulundu. B.bacilliformis seroprevalans amaçlı taramada ise dilüsyonlar %9'ında 1/64, %2.5'inde 1/128, %1'inde 1/256 ve %0.2'sinde 1/512'de seropozitiflik saptandı.Verilerin istatiksel analizinde B.henselae için kene teması, tatarcık maruziyeti, sulak alanda yaşama, tarım yapma ve yaş gruplarında istatistiksel farklılık saptandı (p0.05).Türkiye'de seroprevalans çalışmaları sınırlı sayıdadır. Yaptıgımız çalışma Türkiye'de bartonelloz seroprevalansının saptanması açısından önemlidir. Denizli'nin farklı kırsal bölgelerinde B.henselae seropozitifliği %44.0, B.bacilliformis seropozitifliği %12.6 olarak saptandı.Risk oluşturan meslek gruplarında yaptığımız seroprevalans taraması ile, bölgesel ve farklı coğrafik özellik gösteren risk gruplarında bartonelloz seroprevalans çalışmalarının yapılması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
In the current study we aimed to detect seroprevelance of B.henselae and B.bacilliformis at working adults risk by occupational groups in northern rural area of Denizli. The antibodies against to origin of the B.henselae ATCC 49882 (Houston-1) and B.bacilliformis KC583 (ATCC 35685) was detected by using Immunofluorescence antibody technique was used in samples collected from 477 healthy adult volunteers. Serum samples were studied in laboratory of microbiology depertmant of Pamukkale university faculty of medicine. The ratio of B.henselea seropositive was found 44.0% and of B.bacilliformis was found as 12.6%. Antibodies of B.henselea were found as pozitif in 26.8% volunteers at 1/64, in 13.8% at 1/128, in 2.7% at 1/256 in dilütion .