Trabzon yöresindeki tatlısu balıklarının taksonomisi ve ekolojik özellikleri üzerine araştırmalar
- Tez No: 28243
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF BAYSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Taksonomik ve Ekolojik özellikler, Tatlı su Balıkları, TRABZON IV, Taxonomical and Ecological Properties, Freshwater Fishes, TRABZON
- Yıl: 1993
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmada, Trabzon yöresinde yaşayan tatlı su balıklarının taksonomik ve ekolojik özellikleri incelenmiş, mevcut tür ve alttürlerin bölgedeki coğrafik dağılımları ve ekolojileri belirlenmeye çalışılmıştır. Balık örneklerinin toplanmasında, serpme ağı, elektrik şok aleti, fanyalı ağ, kepçe ve olta kullanılmıştır. Toplanan örnekler önce % 4 'lük formalinde ilk tespitleri yapılmış, daha sonra % 70'lik alkolde sürekli muhafazaları sağlanmıştır. Araştırma bölgesinden 1990-1993 yılları arasında 1270 birey toplanmıştır. Toplanan bireylerden 9 familyaya ait 17 tür ve 3 alttür tespit edilmiştir. Bunlardan Lampetra (Eudontomyzon) mariae, Gasterostetîs aculeatus, Atherina boyeri, Cobitis taenia, Cyprinus carpio ve Chodrostoma colchicum araştırma bölgesi için yeni kayıttır. Salmo trutta labrax, Barbus plebejus escherichi, Chalchalburnus chalcoides ve Alburnoides bipunctatus fasciatus araştırma bölgesindeki bütün derelerde yaygın olarak bulunmaktadır. Ayrıca Leuciscus cephalus Yıldızlı deresi, Capoeta tinca Ağasar deresi hariç diğer derelerde mevcuttur. Araştırma bölgesindeki Karadere ve İyidere'nin tür zenginliğinin diğer derelerden daha fazla olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this investigation, the taxonomical and ecological properties of the freshwater fishes of Trabzon region were examined. Also the geographic distribution of fishes in this region was investigated, according to the species. We used different kinds of seins, fishing rod and electric shocker to collect our fish material. Primarily collected fishes were kept in % 4 formalin, followed by preserved in % 70 alcohol. Total 1270 fishes were collected between 1990-1993 years. From the collected fishes 3 subspecies and 17 species belonging to 9 families were determined. Six of the species (Lampetra (Eudontomyzon) mariae, Gasterosteus aculeatus, Atherina boyeri, Cobitis taenia, Cyprinus carpio and Chondrostoma colchicum) are newly reported from this region. Salrao trutta labrax, Barbus plebejus escherichi, Chalchalburnus chalcoides and Alburnoides bipunctatus fasciatus are widespread in all the streams. Also Leuciscus cephalus except Yıldızlı stream and Capoeta tinea except Ağasar stream are present in the other streams. The number of species in the Karadere and tyidere are more the other streams in our research area.