Kolesteatom patogenezinde Hipoksi ile indüklenen faktör, APC-Kaderin, Ki-67 antijeni, P27 proteinlerinin rolünün araştırılması
Investigated of Hypoxia inducible factor, APC-Cadherin, Ki?67 antigen and p27 proteins role in the cholesteatoma pathogenesis
- Tez No: 282452
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÖRÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Patoloji, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Pathology
- Anahtar Kelimeler: Kolesteatomlu kronik otit, keratinosit, p27, HIF, proliferasyon, Chronic Otitis with Cholesteatoma, keratinocyte, p27, HIF, proliferation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Kolesteatom, keratinize çok katlı yassı epitelde bulunan keratinositlerin aşırı çoğalması ile timpanik kavite ve diğer yakın anatomik bölgelerde destrüksiyona neden olan bir patolojidir. Birçok moleküler araştırmalar yapılmasına karşın kolesteatomun patogenezi hala tam olarak açıklanamamaktadır. Ayrıca, kolesteatom matriksinde bulunan keratinositlerin farklılaşamadığı, bilinen önemli bir sorun olarak durmaktadır.Keratinositlerin farklılaşamamasında nelerin etkili olduğu tedavide en önemli kilit noktasıdır.Bu çalışmada, kolesteatom gelişiminde hipoksinin rolünün olup olmadığını araştırmak için; hipoksi ile indüklenen faktör (HIF), kontrolsüz çoğalmanın olup olmadığını incelemek için; p27, kontrollü hücre ölümünün devam edip etmediğini araştırmak için; Kİ?67, hücreler arası bağlantılarda sorun olup olmadığını araştırmak için; APC ve ß-Katenin düzeylerini incelemeyi amaçladık.Bu çalışmaya 2009?2011 yılları arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz anabilim dalında mastoidektomi yapılan 42 kolesteatomlu kronik otitis media hastası alındı. Ameliyat sırasında çalışma grubu olarak kolesteatom matriksi ve kontrol gurubu olarak da aynı hastanın dış kulak yolu derisinden birer parça alındı. Örnekler parafine gömülerek kesitler alındı, iki gruptaki dokularda p27, Hipoksi ile indüklenen faktör Kİ?67, APC ve ß-Katenin ekspresyonu immünhistokimyasal olarak araştırıldı.Elde edilen sonuçlarda kontrol gurubuna göre kolesteatom dokusunda p27 düzeyindeki pozitif nükleer boyanmada azalma, yayınlar ile benzer olup, istatistiksel olarak anlamlı olarak kabul edildi (p=0.005). Diğer antikorlarda kolesteatom ve dış kulak yolu derisinde nükleer boyanmada farklılık saptanmadı.Sonuç olarak bu gösterge, kolesteatom dokusunda aşırı hücre çoğalmasına karşın kontrollü bir hücre ölümünün olduğunu, ortamdaki hipoksinin ya da hücreler arası bağlantıların öneminin olmadığını göstermektedir. Kolesteatomun tekrarlaması ve hızlı çoğalmasında p27 düzeyinin önemli olabileceği görülmektedir.Bu nedenle, p27 monoklonal antikoru kolesteatom proliferasyon indeksi olarak kullanılabilecek bir yöntem olabilir. Peroperatif olarak kolesteatom'da p27 düzeyinin düşük olduğu olgularda, postoperatif rekürrens ve hızlı büyümenin olabileceği göz önünde bulundurulabilir.
Özet (Çeviri)
Investigated of Hypoxia inducible factor, APC-Cadherin, Ki?67 antigen and p27 proteins role in the cholesteatoma pathogenesisThe cholesteatoma epithelium is characterized by keratinocyte over proliferation and this pathology resulted as destruction in the middle ear and also in the surrounding tissue due to its agressive growth. Pathogenesis of cholesteatoma is still a debate despite the fact that there are many studies on this tissue. In addition, the keratinocytes in the cholesteatoma matrix can not differentiate so this is a major problem .The most important key point is the recognition that the items that are effective in keratinocytes differentiation.In this study, to investigate whether the role of hypoxia in the development of cholesteatoma; hypoxia inducible factor (HIF), to examine whether the uncontrolled proliferation; P27, continue to investigate whether controlled cell death ; KI 67 , investigate whether there is a problem in intercellular connections; APC and ß- catenin aimed to investigate the levels of these marker .Forty-two patients, who had chronic otitis media related to cholesteatoma, were included in this study at the department of otolaryngology head and neck surgery at the Mersin University from 2009 to 2011. The cholesteatoma tissue was peroperatively taken, and the same patient?s skin of the external ear canal was examined as control group. The samples were sinking deeply in to parafine and sections were taken. They were painted immunohistochemistrically and searched for p27, hypoxia induced factor, KI?67, APC and ß Catenin expression.According to our results, the decrease in positive nucleer painting by p27 in cholesteatoma tissue was similar with the other studies and was statistically significant (p=0.005). There was no difference in cholesteatoma and the skin of the external ear canal for other nuclear painting.As a result, this indicates that in the cholesteatoma tissue, excessive cell proliferation occurs against controlled cell death and shows that there is no importance of hypoxia or intercellular connections.As a result of the study; p27 monoclonal antibody can be a useful method of assesing cholesteatoma proliferation index. It advisable that the patients sould be carefully managed about recurrens and complications postoperatively who had low perioperative levels of p27 monoclonal antibody titers.