Konteynır terminallerinde operasyonel planlama süreç analizi
Process analysis of operational planing at container terminals
- Tez No: 282787
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜL EMECEN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: Konteyner, Liman, Terminal, Elleçleme, Rıhtım vinci, Saha vinci, Gemi operasyonu, Saha operasyonu, Kapı operasyonu, Planlama, Container, Port, Terminal, Handling, Quay Cranes, Stacking Cranes, Ship Operation, Quayside Operation, Hinterland Operation, Planning
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Son yıllarda konteyner taşımacılığı uluslararası ticaretteki gelişmelere bağlı olarak önemli miktarda artmıştır. 1988 yılında 76 milyon TEU olan konteyner taşıma miktarı 2008 yılında 500 milyon TEU yu geçmiştir. Ve bu artışın önümüzdeki yıllarda devam etmesi beklenmektedir. Konteyner talebindeki bu artış ile son 10 yılda dünyadaki konteyner filosu ikiye katlanmış, 500 TEU olan birinci jenerasyon konteyner gemileri yerini 8000 TEU ve üzeri yeni jenerasyon gemilere bırakmıştır. Bu durum konteyner terminalleri ve terminal ekipmanlarına olan talebin artmasına ve konteyner terminallerinin önem kazanmasına yol açmıştır.Sınırlı kaynakların mevcudiyetinde konteyner terminalleri rekabet edebilmek, artan konteyner talebine cevap verebilmek ve konteyner üretimlerini artırabilmek için konteyner terminal verimliliğini artırmak ve maliyetleri azaltacak şekilde hızlı olarak konteynerlerin transferini gerçekleştirmek zorundadır. Bu gereklilik ancak konteyner terminal operasyonlarının verimli bir şekilde planlanması, uygulanması ve kontrol edilmesi ile başarılabilir. Bu bağlamda tez çalışmasında konteyner terminallerinde geminin terminale yaklaşmasından itibaren konteynerin diğer ulaştırma modlarına aktarılması sürecindeki konteyner akışı ve operasyonlar incelenerek, operasyonel planlama süreçlerinin analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Böylece kaynakların en iyi şekilde kullanılması ve olumsuzlukların ortadan kaldırılarak rekabet avantajı yaratılabilmesi söz konusu olacaktır.
Özet (Çeviri)
At recent years, container transportation has increased due to the progress of international trade. In 1988 the number of transported containers was 76 million TEU and in 2008 the number is more than 500 million TEU. And this increase are expected to go on in future years. With this increase in container demand, in the last decade container fleet number has been doubled, 8000 and more TEU new generation container ships are used instead of 500 TEU first generation ships. This situation has increased the demand of container terminals and terminal equipments and the importance of container terminals.Having limited resources makes container terminals transport containers very fast by increasing container terminal productivity and decreasing the costs in order to compete, to reply the increasing demand of container and increase container output. The necessity can be achived only if the container terminal operations are well planned, applied and controlled. In this context, in thesis study analysing of operational planning process is aimed, by analysing operations and container flow in the process of transportation of containers to other transprotation modes beginning from the ships? coming near to the terminals. Consequently , the optimization of resource usage and by solving the problems about container terminals competence advantages can be generated.