Inclusions in cast, homogenized and extruded etial-2l aluminum alloy
  1. Tez No: 2829
  2. Yazar: ZAFER FİLİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum-bakır alaşımı, kalıntı, dispersoit. ?iv, Aluminum-copper alloy, inclusion, dispersoid. -lii
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET DÖKÜM HALİNDE, HOMOJENLEŞTİRİLMİŞ VE EKSTRODE :EDÎLMÎŞ ETIAL-21 ALÜMİNYUM ALAŞIMINDA KALINTILAR FİLİZ, Zafer Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Tayfur üztürk Şubat, 1988, xi +71 sayfa Bu çalışmada döküm halinde, homojenleştirilmiş ve ekstnüde edilmiş Etial-21 alüminyum alaşımının metalografik ve kırılma yüzeyi numunelerinde var olan parçacıklar incelendi. Numuneler döküm halinde ve homojenleşti rilmiş ingotların, ve ekstrü'de edilmiş ürünün çeşitli yerlerinden alındı. Her numunenin üç kesiti incelendi. Kırılma yüzeyi numuneleri sıvı azot sıcaklığında darbe testiyle hazırlandı. A. Bu inceleme, Etial-21 alaşımının yakiaşık %4 kalıntı içerdiğini gösterdi. Bunlar başlıca iki türdeydiler. Bunlardan biri katmansal yapının egemen olduğu dendritler arası bölgede hapsolunmuş silisyumca zengin kalıntılardı. İkinci tür kalıntılara iç yapıda yer yer rastlanan kalıntı birikim bölgelerinde rastlandı. Bu tür kalıntıların klor içerdiği belirlendi, B. Bu alaşımın yer yer klor içeren kalıntı birikim bölgeleri ve ayrıca döküm boşlukları içermesi üretim sırasında yanlış bir uygulamaya işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT, INCLUSIONS IN CAST, HOMOGENIZED AND EXTRUDED ETIAL-21 ALUMINUM ALLOY FILÎZ, Zafer M.Sc. in Metallurgical Eng. Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Tayfur üztürk February, 1988, xi +71 pages In this study, cast, homogenized and extruded Etial-21 alloy was studied with metal lographic and fractographic samples in relation to the particles present in this alloy. The samples were taken from various places of cast and homogenized ingots and extruded product. Three sections of each sample were investigated. The fractographic samples were prepared by impact testing at liquid nitrogen temperature. A. The study showed that Etial-21 alloy contain nearly 4% inclusions. They were mainly of two types. One type is silicon rich inclusions which occur entrapped in the interdendritic lamellar region, and the other occur in isolated regions of accumulated inclusions. It was found that the latter inclusions contain chlorine. B. The alloy was also found to contain shrinkage cavities in its cast structure. The presence of these cavities as well as the frequent occurence of regions of localized inclusions that bear chlorine, point to a malpractice, probably higher then normal casting rate in the production of this alloy.