İkinci mertebeden yarı-lineer diferensiyel denklemlerin salınımı ve salınımsızlığı
Oscillation and nonoscillation of second order half-linear differential equations
- Tez No: 282963
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PAKİZE TEMTEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Salınım, Salınımsızlık, Salınımlı Çözümler, Salınımsız Çözümler, Yarı-lineer Diferensiyel Denklemler, Oscillation, Nonoscillation, Oscillation Solutions, Nonoscillation Solutions, Half-Linear Differential Equations
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada ikinci mertebeden yarı-lineer diferensiyel denklemlerin salınımı ve salınımsızlığı incelenmektedir.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde genel tanım ve kavramlara yer verilmektedir.İkinci bölümdeşeklindeki ikinci mertebeden diferensiyel denklemler için salınım ve salınımsızlık kriterleri incelenmektedir, burada , , ve dır.Üçüncü bölümdeşeklindeki yarı-lineer diferensiyel denklemler için salınım ve salınımsızlık kriterleri verilmektedir. Burada ve olmak üzere şeklinde tanımlıdır.
Özet (Çeviri)
In this work, it is studied the oscillation and nonoscillation of half-linear differential equations of the second order.This work consist of three chapters.The first chapter is devoted to the preliminaries and the basic consept is given.In the second chapter, oscillation and nonoscillation criterias are examined for the second order differential equations of the formwhere and .In the third chapter, oscillation and nonoscillation criteria are given for the second order half-linear differential equations of the formwhere and is defined by with is a fixed number.