İkinci basamaktan yarı lineer diferensiyel denklemlerin çözümlerinin davranışı üzerine
A nonoscillation teorem for half-linear differential equations with periodic coefficients
- Tez No: 246060
- Danışmanlar: YRD.DOÇ.DR. M. TAMER ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Yarı-lineer diferensiyel denklem, Salınımlılık, Salınımsızlık, Riccati Tekniği, Half-Linear Differential Equation, Oscillation, Nonoscillation, Riccati Tecnique
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Bölümü
- Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
İİkinci mertebeden yarı lineer diferensiyel denklemlerin çözümü oldukça zordur. Bu nedenle yarı lineer diferensiyel denklemlerin çözümlerinin davranışını incelemek son yıllarda önem kazanmıştır.Bu tezde ikinci mertebeden yarı lineer diferensiyel denklem kavramı ve yarı lineer denklemlerin salınım ve salınımsızlığı ile ilgili temel teoremler ve tanımlar verildi.Özellikle,,ve,,şeklindeki denklemlerin çözümlerinin davranışı ile ilgili sonuçlar üzerinde duruldu. Verilen teoremler Riccati Tekniği ile ispatlandı.
Özet (Çeviri)
The solutions of the second order half-linear differential equations is so hard to solve. Therefore in last years examine the behaviour of solutions of half-linear differential equations had acquired importance.In this Thesis, fundamental definitions and theorems are given concerning concept of the second order half linear equations and oscillation and nonoscillation of the half linear equations.Especially the behaviour of the solutions of differential equations in the form,,and,,related results was emphasized. Theorems which are given proved with Riccati Tecnique.