Alkalilerle aktive edilmiş cüruflu harçların özellikleri
Properties of alkali - activated slag mortars
  1. Tez No: 282998
  2. Yazar: ASLAN YAKUPOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKAN KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Öğütülmüş granüle yüksek fırın cürufu, alkali aktive edilmiş cüruf, aşınma, yanma, Granulated blast-furnace slag, alkali activated slag, abrasion, fire
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada alkali ile aktifleştirilmiş cüruflu harçların özellikleri araştırılmıştır. Alkali ile aktive edilen cüruflu harçlar, granüle yüksek fırın cürufunu sodyum hidroksit, sodyum karbonat, sodyum metasilikat ve sodyum silikat ile aktive edilerek çimentosuz olarak üretilmiştir. Harçların üretilmesinde, CEN referans kumu, granüle yüksek fırın cürufu, alkali aktivatörler ve hazır içme suyu kullanılmıştır. Çalışmada üretilen harç karışımların kum/bağlayıcı oranı 3,0 olup, su/bağlayıcı oranı 0,50 seçilmiştir. Alkali ile aktive edilen cüruflu harçların kıvam, birim ağırlık, su emme, boşluk oranı, eğilme ve basınç dayanımları, aşınma direnci ve yangın direnci özellikleri incelenmiştir. Üretilen harçlarda bütün deneyler suda 28 gün kür edildikten sonra yapılmıştır. En yüksek aşınma direnci sodyum silikat ve sodyum metasilikat ile aktive edilmiş cüruflu harçlarda gözlenmiştir. Sodyum hidroksit ile aktive edilen cüruflu harçlar Portland çimentolu kontrol ve diğer alkaliler ile aktive edilen harçlara göre yangın etkisine karşı yüksek bir direnç göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the properties of alkali activated-slag mortar. Alkali-activated slag mortar is made by activating ground granulated blast furnace slag with sodium hydroxide, sodium carbonate, sodium metasilicate and sodium silicate without adding Portland cement. Mortars were made with CEN reference sand, ground granulated blast furnace slag, alkali-activator and natural spring water. The sand-slag and water-slag materials ratios were 3.0 and 0.50 for all mixtures, respectively. This is achieved by measuring the flow workability, unit weight, water absorption and porosity, flexural and compressive strength, abrasion resistance and fire resistance of alkali activated slag mortar. The all testing measurement of mortars was determined at 28 days. The highest abrasion resistance was observed from the slag mortar activated by sodium silicate and sodium metasilicate. Sodium hydroxide showed superior fire resistance when compared to Portland cement mortar and other alkali-activated slag mortars.