Bazı buğday çeşitlerinde selenyum birikimi ve selenyum toksisitesinin antioksidan enzim aktivitesine etkisi
Selenium accumulation and the effect of selenium toxicity on the activites of antioxidant enzymes in the seedlings of some wheat cultivars
- Tez No: 282999
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİKAİL AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan enzim, Selenyum, Buğday, Stres, Antioxidant enzymes, Selenium, Wheat, Stress
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada, hidroponik sistemde yetiştirilen iki farklı buğday kültüvarının on günlük fidelerinde selenyum toksisitesinin fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri araştırılmıştır. Toksik selenyum dozları (10 ppm ve üstü) fide boy uzunluğu, taze ve kuru ağırlığında azalmaya neden olmuştur. Yüksek selenyum dozuna bağlı olarak karotenoid ve klorofil miktarında önemli miktarda azalma gözlenmiştir. Selenyum toksisitesi altındaki buğday fidelerindeki oksidatif stres düzeyi, ilgili bazı parametreler ölçülerek değerlendirilmiştir. Dokuda biriken Malondialdehit (MDA) miktarı, selenyum stresi altındaki her iki buğday çeşidinin yaprak dokularında lipit peroksidasyonunun arttığını göstermiştir. Selenyum toksisitesi her iki buğday çeşidinin yaprak dokularında doz artışına paralel olarak prolin birikimini de arttırmıştır. Artan selenyum dozuna bağlı olarak buğday fidelerinde antioksidant enzim aktivitelerinde de değişiklik belirlenmiştir. Süperoksit dismutaz (SOD, 1.15.1.1), Katalaz (CAT, 1.11.1.6), Askorbat peroksidaz (APX, 1.11.1.11), Glutatyon redüktaz (GR, 1.6.4.2), Glutatyon S-transferaz (GST, 2.5.1.18), Guaiacol peroksidaz (GPX, 1.11.1.7) aktiviteleri 1, 10 ve 20 ppm selenyum uygulanan buğday fidelerinde önemli seviyede artış göstermiştir. Bu sonuçlara göre selenyum toksisitesi buğday bitkisinin fidelerinde oksidatif hasara yol açmakta olup çalışılan her iki buğday çeşidi de selenyum stresine benzer tepkiler vermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, biochemical and physiological charcteristics of selenium toxicity in hyroponically grown two wheat cultivars were investigated. Toxic selenium levels (10 ppm and above) caused reduction in plant height, fresh weight, dry weight, and the amount of chlrophyll and carotenoids in two cultivars. The level of oxidative stres was evaluated by using several respective parameters. Significant increase in MDA content of leaf tissue indicated an increase in lipid peroxidation. Dose dependent proline accumulation was also observed in response to Se treatment in two cultivars. Stimulation of catalase superoxide dismutase (SOD, 1.15.1.1), catalase (CAT, 1.11.1.6), ascorbate peroxidase (APX, 1.11.1.11), glutathione reductase (GR, 1.6.4.2), glutathion S-transferase (GST, 2.5.1.18) and quiacol peroxidase (GPX, 1.11.1.7) activities were recorded in wheat seedlings subjected to 1, 10 and 20 ppm Se.These results indicates that selenium causes oxidative damage in wheat seedlings and the response of two wheat cultivars to selenium toxicity was similar.