Arazi toplulaştırması konusunda çiftçi davranışlarının belirlenmesi (Bafra Ovası örneği)
Determining the farmer behaviours about land consolidation (Bafra Plain sample)
- Tez No: 283406
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SAYILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Samsun, Bafra, Arazi Toplulaştırması, Toplulaştırma Bilinç Düzeyi, khi-kare, Samsun, Bafra, Land Consolidation, Consciousness Level, Chi-square
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırma, Samsun İli Bafra Ovası Sol Sahil Toplulaştırma Projesi kapsamında toplulaştırması biten üç köyde üreticilerin davranışlarının belirlenmesi için yapılmıştır. Araştırmada bağımlı değişken arazi toplulaştırma bilinç düzeyi olarak alınmış, bağımsız değişkenler ise; üreticilerin yaş durumu, mesleki deneyim, aile genişliği, eğitim düzeyi, gelişmiş tarım teknolojisini benimseme ve uygulama, sosyal katılım ve çevresel ilişkiler, kitle haberleşme araçlarını kullanım düzeyi, ailenin yaşam düzeyi ve işletme büyüklüğü alınmıştır. Kişilerin toplulaştırma bilinç düzeyleri ile sosyo-ekonomik özellikleri arasında herhangi bir ilişki olup olmadığını ortaya koyabilmek amacıyla khi-kare (?2) analizi yapılmıştır. Araştırmada işletme büyüklüğü, gelişmiş tarım teknolojisini benimseme ve uygulama düzeyleri, üreticilerin sosyal katılım ve çevresel ilişki düzeyleri, kitle haberleşme araçlarını kullanma düzeyleri ve yaşam düzeyi ile toplulaştırma bilinç düzeyleri arasında yapılan khi-kare testinde önemli düzeyde ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research, was made in the concept of Samsun Province Bafra Plain Left Beach Consolidation Project; in order to determine the behaviours of three manufactures whose consolidations are finished in three villages. In the research; land consolidation conscious level is taken as the dependent variable; when it comes to the independent variables; the manufacturers? age level, professional experience, family size, education level, adopting the developed agriculture technology and implementing it, social inclusion, and environmental relations, using level of the mass communication tools, family?s living level, and enterprise size are taken as the independent variables. Chi-square (?2) analysis was performed in order to reveal whether there was a relationship between conscious levels of the people and their social-economic features or not. It was found out in the research that there is a very important relationship in chi-square test made among the enterprise size, adopting the developed agriculture technology and implementing levels, social inclusion of the manufacturers and their environmental relationship levels, using level of the mass communication tools and living level, and consolidation conscious levels.