GPS destekli mobil yersel fotogrametri sistemi
GPS supported mobile terrestrial photogrammetry system
- Tez No: 283516
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZŞEN ÇORUMLUOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Mobile Harita Yapımı, GPS, Fotogrametri, Düşük Maliyetli, Görüntü Eşleme, Sanal Kamera, Sanal Kontrol noktası, Mobile Mapping, GPS, Photogrammetry, Low Cost, Image Matching, Virtual Camera, Virtual Control Point
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Gelişen algılayıcı sistemler ve hızla artan konumsal bilgi ihtiyacı karşısında harita yapım sistemlerinin de vizyonu sürekli değişmektedir. Buna paralel olarak günümüz harita üretim sektörü için hareketli platformlar üzerinde birkaç farklı algılayıcının bir araya geldiği doğrudan konum bilgisini üreten sistemler geliştirilmektedir.Bu sistemlerin en belirgin kombinasyonu ise GPS ve Fotogrametri tekniklerinin birlikte kullanılmasıdır. Bunun yanında bu teknolojilerin pahalı algılayıcılardan oluşması araştırmacıları düşük maliyetli sistem kullanımına yönetmektedir.Bu tez çalışmasında pahalı sistemlere nazaran oldukça ucuz maliyetli konumu belirlenecek noktanın yanına varmadan doğrudan konum bilgisi üretecek GPS Destekli Mobil Yersel Fotogrametri Sistemi tasarlanmış, oluşturulmuş, testleri yapılmış ve görüntü eşleme tekniği ile de desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Impacts of advanced technology and rapidly increasing needs of today?s societies to information change the vision of mapping technologies. We now see some integrated systems which combine several surveying receivers and sensors on a moving platform and provide spatial coordinates directly.This kind of combined systems commonly uses photogrammetric and GPS techniques together. On the other hand, researchers tend to find most economical combinations since those previously developed systems are highly cost effected.In this study, contrary to expensive system, a combined system which is cheap, utilizes GPS and terrestrial photogrammetry and does not need to be touched to the details was developed and tested and also supported by digital image matching.