Hareketli platformlarla fotogrametrik hacim hesabı üzerine bir çalışma
A case study on determination of object volumes with photogrametric mobile platforms
- Tez No: 343131
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ASRİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Terrestrial Photogrammetry, GPS, Photo Camera, Direct Positioning, Image Matching, Volumetric Analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Gelişen algılayıcı sistemler ve hızla artan konumsal bilgi ihtiyacı karşısında harita yapım sistemlerinin de vizyonu sürekli değişmektedir. Buna paralel olarak günümüz harita üretim sektörü için hareketli platformlar üzerinde birkaç farklı algılayıcının birlikte kullanıldığı doğrudan konum bilgisini üreten sistemler geliştirilmektedir. Mobil Harita Yapım Sistemi (MHYS) denilen bu sistemler ilk kulanım alanı olan yol envanterinin çıkarılması ve yol üst yapı ve çevresinin görüntülenmesi, izlenmesinin yanında bu günkü geldiği noktada pek çok mühendislik çalışmalarında konum ve obje geometrisi belirleme alanlarında da sıklıkla kullanılmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ve paralelinde görüntü işleme tekniklerinin de artan kullanımı MHYS?lerin konum ve geometri bilgisi üretmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, yukarıda anılan pahalı sistemlere karşın oldukça ucuz olmasının yanında uzaktanlığını (detay temassızlığını) koruyan bir ölçme sitemi olarak tasarlanan GPS destekli hareketli yersel fotogrametrikölçme sisteminden kamera görüntüleri ve dış yöneltme parametreleri elde edildi. Elde edilen bu bilgiler kullanılarak otomatik görüntü eşleme teknikleri ile yüzey modelleri çıkartıldı. Bu yüzey modellerinin hacimsel analiz çalışmalarında kullanılabilirliği için sonuçları analiz edildi. Anahtar Kelimler: Yersel Fotogrametri, GPS, Fotoğraf Kamerası, Doğrudan Konumlandırma, Görüntü Eşleme, Hacimsel Analiz
Özet (Çeviri)
Vision of map production systems chances steadily in time besides the advancement in sensing system and rapidly increasing spatial information requirements. Parallel to these, mobile mapping systems consisting of several sensors that they can directly produce spatial data are developed by todays map production sector. Nowadays, mobile mapping systems are frequently used for the determination of object position and geometry in many engineering projects. Although they were used for road inventory and capturing its superstructure and surrounding environment and monitoring in their early days. Developing technology and increase in the use of image processing techniques are very important in terms of producing spatial and geometric data. In this study, camera images and exterior orientation parameters were directly obtained by a GPS supported mobile terrestrial photogrammetric positioning system even preventing its remote feature and cheapness against expensive systems mentioned above. Surface models created with these data sets and image processing techniques. The results of produced surface models were analyzed for the usability in volumetric analysis studies. Images were obtained by the system were analyzed by image matching techniques and usability of produced surface models from these analyzes were investigated for the determination of object volumes.