Darbe yüklerine maruz denizel kompozitlerde hasar mekanizmaları
Damage mechanisms of the marine composites subjected to impact loading
  1. Tez No: 283642
  2. Yazar: SEDAT YEŞİLDAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİÇEK ÖZES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: denizel, doğal, kompozit, darbe, marine, natural, composite, impact
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada değişik kalınlıklı jüt ? epoksi kompozitlerin darbe davranışları deneysel olarak incelenmiştir.Kompozit malzemeler günümüzde çok geniş kulanım alanına sahiptir. Deniz taşımacılığı, havacılık ve savunma sanayi, kara taşımacılığı, uzay programları, enerji sektörü, altyapı ürünleri, yapı ve inşaat sektörü, belli başlı kullanım alanları içerisinde yer alırlar.Özellikle yat ve tekne yapımlarında, su dirençlerinin yüksek olması, metal malzemelere göre daha hafif olması, daha kolay ve ekonomik üretim yapılabilmesi gibi özelliklerinden dolayı kompozit malzemeler tercih edilmektedir.Doğal lifli takviye elemanı kullanarak kompozit malzeme üretme amacıyla yapılan bu çalışmada jüt bitkisinden elde edilen örme kumaş kullanılmıştır. Jüt antistatik özelliği ve kolay üretimi olan ekonomik doğal bir lif bitkisidir.Çalışma için gerekli olan jüt ? epoksi kompozit malzeme altı farklı kalınlıkta tek plaka halinde üretilmiştir. Üretilen tabaka 100x100 mm ölçülerinde kesilerek deney numuneleri hazırlanmıştır. Her bir numuneye başlangıçta 10J değerinde darbe enerjisi uygulanmış ve numunede delinme hasarı oluşana kadar enerji değeri her denemede 10J arttırılmıştır. Her deneyin sonunda ortaya çıkan grafik ve fotoğraflar üzerinde tartışılmıştır. Daha sonra tüm deneylerin sonuçları karşılaştırılmalı olarak tartışılmıştır.Sonuçta kalınlık arttıkça numunenin hasara uğraması için gerekli enerjinin de arttığı görülmüştür. Numune kalınlığının delinme eşik enerjisine bağlı grafiği oluşturulmuştur. Elde edilen eğri lineer karakterli olup farklı sonuçlara ulaşmaya olanak tanımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, impact behavior, of jute ? epoxy composites with various thicknesses were investigated.Composite materials today very widely used. Among them are marine transportation, aeronautics and defense industries, land transportation, space programs, energy sector, infrastructure, building industry.Composite materials are especially favored in yacht and boat construction due to their high water resistance, relative low weight compared to metals, easier and cheaper production.The aim of this study was to problem to produce composite materials using a reinforcing element with natural fiber, and woven cloth produced from jute plant was used. Jute is a fibrous plant, has antistatic properties and is economic to produce.Jute ? epoxy composite material needed for the experiments was produced as a single plaque with six different thicknesses. The produced layer was cut in 100x100 mm. Initially 10J impact energy was applied to each sample and it was increased 10J for each experiment until piercing damage occurred in the sample. Each experiment was discussed with resulting graphics and photographs and then results of all the experiments were discussed comparatively.It was seen that as the sample thickness increased, so did the energy needed for sample to sustain damage the graphic of samples thickness depending on piercing threshold energy was drawn. The resulting curve was linear and it makes it possible to reach various results.