Ship transition planning through Straits according to Montro Contract using optimization methods approach
Optimizasyon methodlarını kullanarak Montrö antlaşmasına göre İstanbul Boğazı?ndan gemi geçiş planı
- Tez No: 283709
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH CAMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Boğaz Yönetimi, Deniz Trafiği, Çizelgeleme, Deniz Trafik Kontrolü, Gemi Geçiş Çizelgelemesi, Strait Management, Maritime traffic, Scheduling, Marine Traffic Control, Ship transition scheduling
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Globalleşen dünyada uluslararası ticaretin gelişmesinde deniz ticareti filosunun büyük bir rolü vardır. Gerek coğrafi, gerekse siyasi durumu nedeniyle Karadenizde kiyisi olan petrol ve dogalgaz zengini ülkelerin de etkisiyle İstanbul Bogazi, dünyanin en yogun boğazlarindan birisidir. Montrö Sözleşmesinin imzalandığı 1940 yılında, yılda ortalama 4500 gemi geçerken, günümüzde her yıl 50000 civarında gemi geçiş yapmaktadır. Gemilerin geçiş yönetimi, Türk Boğazları Gemi Hizmetleri tarafından yapılan önemli bir hizmettir. Gemilerin çizelgemesi, geminin nitelikleri, trafik yoğunluğu, hava, deniz, akıntı ve görüş şartları ile kılavuz kaptan talepleri gibi birçok faktörler Türk Boğazları Gemi Hizmetleri tarafından dikkate alınmaktadır. İstanbul Boğazından geçmek isteyen gemiler mevcut planlamada 14, 5 saat kuyrukta beklemektedir. Bu tez, gemi çizelgelemesinde kuyrukta minimum bekleme süresini amaçlayan optimizasyon aracı sunar . Sunulan yöntem gerçek verilere uygulanmıştır. Bu tezde kullanılan yöntem, mevcut çizelgeleme sisteminden ve ilk giren ilk çıkar (FIFO) metodundan daha iyi bekleme süresi elde edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The mercantile navy has a big role in the development of international trade in the globalizing world. Thanks to both its geographical and political situation, the Bosphorus is one of the most important straits in the world. Bosphorus is the only sea-way for black-sea countries some of which are oil-rich countries making the Bosphorus one of the most crowded straits of the world. In 1940s, when the Montreux Straits Convention was signed, approximately 4500 ships used Bosphorus annually. Today, more than 50000 ships per year cross the Bosphorus. Management of the ships using the Bosphorus is a critical issue and done by the Turkish Straits Vessel Traffic Services. Scheduling of ships that will use the Bosphorus is performed by Turkish Straits Vessel Traffic Services using rules based on the ship's characteristics, traffic density, weather condition, sea flows and visibility conditions, and available pilots. Currently ships planning to use the Bosphorus wait in the queue 14.5 hours in average before passing through the strait. This thesis presents an optimization tool that aims to schedule the ships with minimum queue waiting time. Presented method is applied to the real data. It is shown in the thesis that the presented method leads to better waiting time than the existing scheduling system and First In First Out (FIFO) strategy.