Güçlendirme perdeleri ile mevcut yapı elemanları arasındaki kayma davranışının modellenmesi
Modelling shear behavior between strengthening shear walls and existing structural elements
- Tez No: 284066
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT DEMİR, PROF. DR. HASAN KAPLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, kimyasal ankraj, kesme dayanımı, ankraj kayma modeli, doğrusal olmayan analiz, Strengthening, chemical anchors, shear strength, anchor shear model, nonlinear analysis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Yapıların depreme karşı güçlendirilmesinde kimyasal ankrajlar mevcut ve dışarıdan ilave edilen yeni yapı elemanlarının arasındaki yük aktarımının sağlanması için kullanılmaktadır. Ankraj davranışı, özellikle dış perde uygulamalarında önemli hale gelmektedir. Ankrajların yetersiz olması durumunda mevcut ve dışarıdan ilave edilen yeni yapı elemanları arasında kayma davranışı oluşabilmektedir. Perde-temel ankrajları ve dış perde ankrajları bu tür davranışın en sık görülebileceği bölgelerdir. Bu çalışmada, mevcut ve dışarıdan ilave edilen yeni yapı elemanlarını bağlayan kimyasal ankrajların kayma davranışını temsil etmek üzere doğrusal olmayan bir model önerilmiştir. Ankraj kayma modelleri PAÜ Deprem ve Yapı Teknolojileri Laboratuarında gerçekleştirilen ankraj kesme deney verileri kullanılarak çoklu regresyon yöntemi ile geliştirilmiştir. Geliştirilen modeller, bazı istatistiksel parametreler dikkate alınarak değerlendirilmiş ve en iyi yakınsamayı gösteren model ankraj kayma modeli olarak önerilmiştir. Elde edilen kayma modeli, iki katlı dış perde deney elemanlarının doğrusal olmayan analiz modellerinin oluşturulması için kullanılarak doğrulanmıştır. Modelleme için SAP2000 yazılımı kullanılmıştır. Doğrusal olmayan ankraj kayma davranışı SAP2000'de yer alan bağlantı elemanları (NLLink) kullanılarak tanımlanmıştır. Önerilen modelin dış perde ankrajlarının modellenmesi için kullanılabileceği gibi diğer ankraj bağlantılarının modellenmesi için de kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Chemical anchors which are widely used for seismic strengthening of buildings, connects new and existing structural elements. Behavior of those elements are especially important for applications sensitive to anchor behavior such as external shear walls. Inadequate anchors may cause shear behavior between new and existing elements. Connections between foundation and strengthening wall or frame elements and external shear walls are some examples of possible failure regions. In this study, a new model representing the shear behavior of anchors, which connects new and existing elements, is proposed. Models are developed from anchor shear test data of PAU Earthquake and Structural Technologies Laboratory by multiple regression method. These models are evaluated according to certain statistical parameters and the model which has the best convergency is selected as proposed anchor shear model. This shear model is verified by comparing nonlinear analysis and experimental results of two story external shear wall test elements. SAP 2000 ise used for modelling. Nonlinear anchor shear behaviour is defined by SAP2000?s NLLink link elements. It is concluded that, proposed model can be used for modelling external reinforced concrete wall anchors as well as other anchor connections.