Başlamış (Hüyük-Konya) çevresinin jeolojisi, metamorfik kayaçların jeokimyası ve petrografisi
Geology of the Başlamiş (Hüyük-Konya) area, and geochemistry and petrography of the around Başlamiş (Hüyük-Konya)
  1. Tez No: 284075
  2. Yazar: ALİ RIZA DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Başlamış (Hüyük), stratigrafi, jeokimya, petrografi, Başlamış, soil sample, stratigrapy geochemistry, petrology
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
İnceleme alanı Başlamış Köyü (Hüyük-Konya) çevresinde yaklaşık 180 km2'lik alanı içermektedir. Çalışma konusunu sahadaki kayaçların stratigrafisi, jeokimya ve petrografik özelliklerinin belirlenmesi oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda arazi çalışmaları suresince Konya-Hüyük-Başlamış sahasında toplam 197 örnek; 168 adet toprak, 10 adet kayaç ve sahadaki galeriden yongalama yöntemiyle 19 adet kayaç örneği alınmıştır.Çalışma alanındaki stratigrafik birimler yaşlıdan gence doğru Üst Karbonifer-Alt Ordovisiyen yaşlı Sultandede Formasyonu, bunların üzerine açısal uyumsuzlukla Orta-Üst Karbonifer yaşlı Engilli Formasyonu, Üst Devoniyen-Alt Karbonifer yaşlı Sivritepe Formasyonu ve bunları kesen diyabaz daykları yer alır. En üstte ise uyumsuz olarak sahanın güney kısmında Pliyokuvaterner çökelleri en üstte yeralır.Örneklerin jeokimyasal analiz sonuçları, bölgede hematit, spekülarit ve limonit cevherleşmelerinin yer aldığını ancak ekonomik bir değer taşımadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The study area contains an area of approximately 180 square kilometers around Baslamıs village (Hüyük-Konya). It is aimed to determine the stratigraphical, geochemical and petrographic characteristics of the rocks in the area. A total of 197 samples were collected for this purpose during field studies; 168 of which are from soils, 10 from rocks and 19 from gallery by chipping method. Stratigraphic units in the area are, from oldest to the youngest, Upper Carboniferous-Lower Ordovician Sultandede Formation, which was overlied by Middle-Upper Carboniferous Engilli Formation with an angular unconformity, and Upper Devonian-Lower Carboniferous Sivritepe Formation; all of which were intruded by diabase dikes. Plio-Quaternary deposits took part at the top of the units with an unconformity in the southern part of the field. The results of geochemical analysis of the samples show there are hematite, limonite and specularite mineralization in the area, but devoid of economic value.