Eğirdir ve Beyşehir Gölü havzası tektoniğinin jeofizik çalışmalarla yorumlanması
Tectonic interpretation of Eğirdir and Beyşehir Lake basins by geophysical studies
- Tez No: 284074
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN GÖRMÜŞ, YRD. DOÇ. DR. MEHMET ZAKİR KANBUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Geophysics Engineering, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eğirdir Gölü, Beyşehir Gölü, GPR, Hoyran Gölü, Neotektonik, Kumdanlı Fayı, Eğirdir Lake, Beyşehir Lake, GPR, Hoyran Lake, Neotectonics, Kumdanlı Fault
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada, Eğirdir ve Beyşehir gölleri üzerindeki neotektonizma ile ilgili fay yapılarının jeofizik yöntemlerle ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Eğirdir ve Beyşehir gölleri üzerinde jeoradar çalışması ve Beyşehir gölü çevresinde (kuzey ve batısı ) sismik çalışmalar (yansıma) yapılmıştır. Arazi çalışmaları ile de fayların kestiği jeolojik birimler gözlenmiştir. Arazi verileri, jeoradar ve sismik kesitleri incelenip yorumlanmış ve böylece bölgenin neotektonizması üzerine yaklaşımlar gerçekleştirilmiştir.Eğirdir gölü çevresindeki temel kayaları Mesozoyik karbonat platformuna ait çökeller oluşturur. Antalya napları Kretese sonunda yöreye yerleşmiş kütlelerdir. Eosen'den Miyosen'e kadar sahada farklı denizel çökeller gözlenir. Miyosen sonu karasallaşma sonrasında eski göl çökelleri ve volkanik aktivite ürünleri temel kayaları uyumsuz örter. Beyşehir gölü çevresinde ise Beyşehir-Hoyran naplarına ait birimler Paleozoik metamorfikler ve karbonatların üzerinde yer alırlar. Eosen sonunda yerleştiği düşünülen bu naplar üzerinde üst Miyosen-Pliyosen-Kuvaterner göl çökelleri yaygındır. Her iki sahada da güncel sedimanlar olarak etek, ova ve vadi çökelleri görülür.Çalışmada elde edilen saha, jeofizik ve laboratuar bulguları değerlendirildiğinde Eğirdir Gölü üzerinde Kumdanlı fayı, Kemerboğazı fayı, Kemerdamı fayı ve Akkeçili fayları tespit edilmiştir. Bunlardan Kumdanlı fayı'nın göl içerisinde atlama yaparak, segmentli bir yapıya sahip ve oblik özellikte olduğu belirlenmiştir. Fayın etkilediği deformasyon alanında, eğim atımlı sintetik ve antitetik özellik gösteren küçük fay sistemleri de açıkça gözlenmektedir. Eğirdir-Hoyran göl oluşumlarında Kumdanlı fayıyla birlikte ve bu faya yaklaşık dik uzanımlı Akkeçili fayı ve Kemerdamı fayı tespit edilip adlandırılmıştır. Beyşehir gölü üzerinde ise Beyşehir gölü fayı'nın göl içerisindeki devamı ile bu faya paralel uzanımlı Adalar fayı tespit edilip adlandırılmıştır.Eğirdir ve Beyşehir gölleri üzerinde tespit edilen tüm bu fay sistemleri her iki gölün de halen oluşmakta ve açılmakta olan graben havzaları niteliğinde olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the fault structures related the neo tectonics of Eğirdir and Beyşehir lakes by geophysical techniques. In this purpose, seismic reflection studies were performed around Beyşehir lake and georadar studies were performed on both Eğirdir and Beyşehir lakes. On the other hand, the geological units crossed by faults were observed by field observation. Field, seismic and georadar sections were interpreted to realize new approaches about the neotectonics of the region.The main rocs of Eğirdir Lake and surroundings are formed by the deposits carbonate platforms. Antalya nappes vas settled on the area at end of cretaceous. On the region Marine sedimentation were observed from Eocene to Miocene. After Miocene, volcanic activity unconformably overlies basement rocks. In the vicinity of Beyşehir lake, the units of Beyşehir-Hoyran nappes located on the units of Paleozoic metamorphic and carbonates. Thought to be settled at the end of the Eocene nappes on the upper Miocene-Pliocene-Quaternary lake sediments are wide spread. Deposits of slope, plain and valley are seen on the both areas as modern sedimentsOn the Eğirdir lake Kumdanlı fault, Kemerboğazı fault, Akkeçili fault and Kemerdamı faults have been identified by evaluating the field observation, geophysical and laboratory findings obtained from the study area. It is determined that Kumdanlı fault makes jump in the lake, has segment structure and oblique properties. It is obviously observed that on the deformation field showing a small dip-slip fault system showing synthetic and antithetic properties. Kumdanlı fault and also Kemerdamı and Akkeçili faults trending perpendicular to this fault which have been caused forming Eğirdir-Hoyran lakes formation, were determined and named. The continuation of the Beyşehir lake fault and Adalar fault which is parallel to this fault were determined and named.The all fault structures determined around Eğirdir and Beyşehir lakes showed that both lakes continue to be formed in the system of the graben basin and extended.