Chilocorus bipustulatus (Coleoptera:Coccinellidae)' un ergin öncesi dönemlerinin laboratuvar koşullarında sıcaklığa bağlı simulasyon modellerinin oluşturulması
Temperature-dependent simulation models of pre-adult stages of Chilocorus bipustulatus (Coleoptera:Coccinellidae) under laboratory conditions
  1. Tez No: 284084
  2. Yazar: ZENNURE SATICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sıcaklık, gelişme eşiği, termal konstant, simulasyon modelleri, Chilocorus bipustulatus, Temperature, development threshold, thermal constant, simulation models, Chilocorus bipustulatus
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma, 2009 yılında Antalya BATEM (Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü) turunçgil bahçelerinden toplanan Chilocorus bipustulatus (L.) örneklerinin Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü, Biyolojik Mücadele laboratuvarında üretime alınmasıyla başlamıştır. Araştırmada kabuklubitlerin önemli bir avcısı olan C. bipustulatus' un farklı sıcaklıklarda gelişmesi ele alınmıştır.Denemelerde C. bipustulatus' un Zakkum kabuklubiti, Aspidiotus nerii (Bouche) üzerinde gelişme süresi, ölüm oranı gibi bazı biyolojik parametreleri 6 (altı) farklı sabit sıcaklığa (14, 18, 22, 26, 30 ve 34 °C) ve % 65±1 neme ayarlı iklim dolaplarında incelenmiştir. Buradan elde edilen verilere dayanılarak yararlının farklı biyolojik dönemlerine ait, Gelişme eşiği ve Termal konstant değerleri regresyon denklemleri ile hesaplanmıştır.Çalışma sonucunda, avcının gelişmesi için en uygun sıcaklığın 26 °C olduğu, en düşük ve en yüksek sıcaklıkların gelişme açısından uygun olmadığı görülmüştür. Yapılan analizler sonucunda C. bipustulatus' un gelişme eşiğinin 7.0 °C ve termal kontsantının ise 666.6 olduğu hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was started by the reproduction of Chilocorus bipustulatus (L.), an important predator of scale insects, brought from BATEM (West Mediterranean Agricultural Research Enstitution, Antalya), in Suleyman Demirel University, Faculty of Agriculture Biological Control Laboratory of Plant Protection Department. In this research, development of C. bipustulatus at different temperatures was determined.In the trials, some biological parameters such as development time, mortality rate, of C. bipustulatus in climatized chambers at 6 different constant temperatures (14, 18, 22, 26, 30 ve 34 °C) and 65±1 % humidity were investigated. Development threshold and thermal constant of the different biological stages of the insect were calculated by regression equations, according to the data obtained by the study.In consequence, 26°C was found to be the optimum temperature for the development of the predator and it was determined that the lower and higher temperatures were not suitable. Analyses showed that the development threshold of the insect was 7.0 and thermal constant was 666.6.