Antalya batı kıyıları (Antalya-Kalkan)'nın makrobentik deniz florası
The macrobenthic sea flora of west coast of Antalya (Antalya-Kalkan)
- Tez No: 284101
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL İBRAHİM TURNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz, makrobentik deniz algleri, deniz çayırları ve alglerin kullanım alanları, Mediterranean, macrobenthic sea flora, marine algae, seagrasses and algae using areas
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırma Antalya batı kıyılarında dağılım gösteren makrobentik deniz florasının ve ekonomik olabilecek türlerin belirlenmesi amacıyla 5 istasyonda (Lara, Faselis, Beymelek, Kaş, Kalkan) mevsimsel örneklemelerle yürütülmüştür. Çalışma sonunda Antalya batı kıyılarında makrobentik deniz alglerinden Rhodophyta'ya ait 17; Heterokontophyta'ya ait 13 Chlorophyta'dan 6 olmak üzere toplam 36 takson; Magnoliophyta'dan ise 2 tür belirlenmiştir. Bazı indikatör bitki türleri ve alglerin oranları dikkate alındığında bölgenin henüz temiz karakterde olduğu ve vejetasyonun doğu Akdeniz'in genel vejetasyonu ile benzerlik gösterdiği belirlenmiştir. Bölgede tespit edilen Rhodopyhta'dan Corallina elongata Ellis & Solander, Jania adhaerens Lamouroux, Jania rubens (Linnaeus) Lamouroux, Gelidium latifolium (Greville) Bornet & Thuret; Heterokontophyta'dan Cystoseira compressa (Esper) Gerloff et Nizamuddin ve Padina pavonica (Linnaeus) Thivy; Chlorophyta'dan Ulva lactuca Linnaeus, Gayralia oxysperma (Kützing) K.L. Vinogradova ex Scagel et al. ve Enteromorpha intestinalis (Linnaeus) Nees türlerinin önemli bir ekonomik potansiyelde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out with seasonal samples in five stations in order to determine economic macrobenthic marine flora in West Coast of Antalya, (Lara, Faselis, Beymelek, Kaş, Kalkan) at the end of study, In total, 36 taxa including Rhodophyta (17 taxa), Heterokontophyta (13 taxa), Chlorophyta (6 taxa). and also Magnoliophyta (2 species) were determined. The some indicator sea plant species and the rates of algae are shown that the region is not pollution and that the vegetation is similar to the general vegetation of East Mediterranean. This results show that from Rhodophyta determined in the region Corallina elongata Ellis & Solander, Jania adhaerens Lamouroux, Jania rubens (Linnaeus) Lamouroux, Gelidium latifolium (Greville) Bornet & Thuret; from Heterokontophyta Cystoseira compressa (Esper) Gerloff et Nizamuddin and Padina pavonica (Linnaeus) Thivy; from Chlorophyta Ulva lactuca Linnaeus, Gayralia oxysperma (Kützing) K.L. Vinogradova ex Scagel et al. and Enteromorpha intestinalis (Linnaeus) Nees have an important economical potential.