Aydıncık (Yozgat) yöresinin tersiyer (Lütesiyen) istifinin bentik foraminiferleri
Benthic foraminifera of tertiary (Lutetian) sequence of Aydincik (Yozgat) region
- Tez No: 284112
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bentik, biyostratigrafi, biyozon, Lütesiyen, Yozgat, Benthic, biostratigraphy, biozone, Lutetian, Yozgat
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Çalışma alanı Yozgat iline bağlı Aydıncık ilçesinin Değirmendere Harabeevler mevkisinde yer almaktadır. Bölgedeki stratigrafik istif Paleozoyik yaşlı metavolkanitlerle ve daha sonrada Mesozoyik yaşlı konglomera, kireçtaşıyla devam etmektedir. Bu çalışma; Senozoyik yaşlı kumlu, killi kireçtaşı ardalanmasından oluşan Çekerek formasyonu içerisinde gerçekleştirilmiştir.Araştırmada, 2 stratigrafik kesitte fosilli ve ayrışmış tabakalardan 14 örnek alınmış, 160 adet ince kesit yapılmıştır. Bu ince kesitlerin mikroskopik incelemesi sonucunda sistematik olarak Orta-Üst Lütesiyen'i karakterize eden 8 cins ve 11 tür tayin edilmiştir. Bu türlerden; Alveolina elliptica elliptica, Asterigerina rotula, Orbitolites complanatus, Fabiania cassis, Gyroidinella magna, Sphaerogypsina globula, Assilina exponens, Nummulites aturicus, N. beaumonti, N. millecaput, N. praeaturicus Orta-Üst Lütesiyen tabakaları içerisinde yer almaktadır. Ayrıca, tayin edilen bu bentik foraminiferlere dayanılarak Orta Lütesiyen içinde SB-14 (Orta Lütesiyen -1), SB-15 (Orta Lütesiyen -2) ve Üst Lütesiyen'de ise SB-16 biyozonu ayırtlanmıştır. İnceleme alanındaki birimlerin litolojik özellikleri ve bentik foraminifer içeriklerinin değerlendirilmesi sonucu resifal ortamda çökeldiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study is located at Harabeevler region of Değirmendere, Aydıncık town of Yozgat. The stratigraphic unit of the region is Paleozoic metavolcanics and Mesozoic limestone and conglomerates. The study has been carried out in the Çekerek formation which consists of the intercalation of sandy and clayey limestones.During the field work, 2 stratigraphic sections have been mesured where 14 fossiliferous and weathered rock samples have also collected. 160 thin sections have been prepared. As a result of the examination of thin sections under the microscope, 8 genera and 11 species are identified to characterize Middle and Upper Lutetian systematically. Alveolina elliptica elliptica, Asterigerina rotula, Orbitolites complanatus, Fabiania cassis, Gyroidinella magna, Sphaerogypsina globula, Assilina exponens, Nummulitesaturicus, N. beaumonti, N. millecaput and N. praeaturicus are placed within the Middle and Upper Lutetian layers. Based on the identified benthic foraminifera, the biozones, SB 14 and SB 15 of Middle Lutetian and SB 16 of Upper Lutetian, are determined. Due to assesment of lithological characteristics and benthic foraminiferal content, it is concluded that the study area is formed under a reefal environment.