Güneydoğu Anadolu bölgesindeki organik nohut depo zararlısı Callosobruchus maculatus'un yüskek basınçta karbondioksit ile eliminasyonu
Elimination of Callosobruchus maculatus (f.), storage pests of organic chickpeas, in Southeast region of Turkey by using high presurized carbon dioxide
- Tez No: 284140
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. İSMAİL VAROL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Callosobruchus maculatus, organik nohut, karbondioksit, yüksek basınç, Callosobruchus maculatus, organic chickpeas, carbon dioxide, high pressure
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, organik Türk nohudu konukçusu, depo zararlısı fasulye böceği, Callosobruchus maculatus'un tüm hayat evrelerinin, %99,90 saflıkta karbondioksit kullanarak farklı basınçlarda ve farklı gaz dolum ve boşaltım zamanlarında % 100 elimisayonu için gerekli olan en uygun zaman aralıkları araştırılmıştır.C. maculatus'un takip eden yaşam evrelerinde, 22-26 °C sıcaklık aralığında ; (1) 15 bar basınçta 360 dakikada pupa, larva ve yumurta, 1 dakikada ergin, (2) 20 bar basınçta 50 dakikada yumurta, 120 dakikada larva, 165 dakikada pupa, 1 dakikada ergin, (3) 25 bar basınçta 30 dakikada yumurta, 50 dakikada larva, 60 dakikada pupa, 1 dakikada ergin, (4) 30 bar basınçta 30 dakikada yumurta ve larva, 40 dakikada pupa, 1 dakikada erginlerde % 100 ölüm sağlanmıştır.Karbondioksitin dolum ve boşaltım süreleri ile ölüm oranları arasında bir korelasyon olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, the optimum treatment times which is required for 100 % elimination of all life stages of the storage pest, bean beetle, Callosobruchus maculatus (F) hosting on Turkish origin chickpeas by using 99,90 % purity carbon dioxide under different pressures and in different gas loading and unloading durations were investigated.100 % mortality was provided against following life stages of C. maculatus at 22 °C- 26°C temperatures under following pressure and durations; (1) under 15 bars pressure, within 360 minutes in pupae, larvae and eggs, within 1 minute in adults , (2) under 20 bars pressure, within 50 minutes in eggs, within 120 minutes in larvae, within 165 minutes in pupae and within 1 minute in adults, (3) under 25 bars pressure, within 30 minutes in eggs, within 50 minutes in larvae, within 60 minutes in pupae and within 1 minute in adults, (4) under 30 bars pressure, within 30 minutes in eggs and larvae, within 40 minutes in pupae and within 1 minute in adults.It was determined that there is no correlation between the carbon dioxide loading and unloading durations and the mortality.