Organik tarım kümelenmesinin bölgesel kalkınmadaki rolü: Güneydoğu Anadolu Bölgesi incelemesi
The role of organic agriculture cluster in regional development: A study of the Southeastern Anatolia Region
  1. Tez No: 715582
  2. Yazar: MUSTAFA DOLDUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZDAR KİRACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Bölgesel Kalkınma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Development, Regional Development, Southeastern Anatolia Region
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bölgesel Kalkınma İktisadı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Ekonomi ve yönetim alanında değişen paradigmalara bağlı olarak kalkınma anlayışında bölgeler bazında özelleştirilmiş ve uzmanlaşmaya dayalı politikalarına geçilmiştir. Bu kapsamda çalışmanın amacı bölgesel kalkınma sürecinde organik tarım kümelenmesinin kalkınmadaki rolü bakımından Güneydoğu Anadolu Bölgesi özelinde inceleme yapılmasıdır. Çalışmada ilk olarak kalkınma ve bölgesel kalkınma kavramlarına ilişkin açıklamalar yapılması; ikinci olarak kümelenme kavramına ilişkin özet açıklamalar yapılarak organik tarım ve organik tarım kümelenmeleri hakkında Türkiye ve dünyadan uygulamalar hakkında açıklamalar yapılması; son olarak da organik tarım faaliyetlerinin Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki durumunun incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada amaç ve konu çerçevesinde literatür ve doküman incelemesi yapılmış ve ardından otorite niteliğindeki kurum ve kuruluşların kamuya açık verilerinden yararlanılarak nitel ve nicel analizlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Depending on the changing paradigms in the field of economy and management, policies based on privatization and specialization on the basis of regions have been adopted in the understanding of development. In this context, the aim of the study is to examine the role of the organic agriculture cluster in the development of the regional development process in the Southeastern Anatolia Region. In the study, firstly, explanations on the concepts of development and regional development; secondly, making brief explanations about the concept of clustering and making explanations about organic agriculture and organic agriculture clusters from Turkey and the world; Finally, it is aimed to examine the situation of organic farming activities in the Southeastern Anatolia Region. In the study, literature and document analysis were made within the framework of the purpose and subject, and then qualitative and quantitative analyzes were included by using the publicly available data of authorities and institutions.