Compressibility of compacted soils due to wetting
  1. Tez No: 2843
  2. Yazar: N.BİLGE MAVİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ WASTİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: collapse, wetting, clayey silt, compaction water content, dry density, degree of saturation »compaction energy, soaking pressure
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET SIKIŞTIRILMIŞ ZEMİNLERİN ISLANMA SONUCU SIKIŞMA ÖZELLİKLERİ MAVİO?LU, N. Bilge Yüksek Lisans Tezi, tnş. Müh. Bölümü Tez Yöneticileri : Doç. Dr. Yıldız WASTİ Prof. İsmet ORDEMİR (İlk yönetici, izinli) Şubat, 1988, 68 sahi f e Sıkıştırılmış bir zeminde ıslanmanın doğurduğu hacim değişim davranışı incelenmi şti r. Deweylerde kullanı lan zemin, düşük plastisiteli killi şilttir. Numuneler, iki değişik sıkıştırma enerjisi verilerek optimum su muhtevalarının kuru ve yaş taraflarında hazırlanmıştır. Tek yönlü konso 1 i dasy on deneyleri kompaksiyon su muhtevasında, rutin deneylerde kullanılan yük kademeleri önceden kararlaştırılmış seviyeye kadar artırılarak yapılmış, ancak ıslanmadan dolayı çökme / şişme miktarının ölçülebilmesi amacıyla bu basınç altında numuneler suya boğulmuş ve daha sonraki basınçlar standard testlerde olduğu gibi uygulanarak deney tamamlanmı ştı r. Birbirleriyle bağlantılı olan kompaksiyon su muhtevası, kuru birim ağırlık, doygunluk derecesi vekompaksiyon enerjisi ile, suya boğma basıncının çökme / şişme miktarlarına etkisi incelenmiştir.' Islanmanın doğurduğu çökmenin artan kompaksiyon su muhtevası, kuru birim ağırlık, doygunluk derecesi, kompaksiyon enerjisi ve azalan suya boğma basıncı ile azaldığı bulunmuştur. Hacim değişikliği, optimum su muhtevası ve üzerinde, her iki kompaksiyon enerjisinde de önemsiz miktarlardadır. Standard Pro k tor enerjisi ile optimum su muhtevasının oldukça altında sıkı ştı rı ldığı varsayılan bir dolguda, ıslanma sonucu meydana gelebilecek çökmeler bir örnek olarak hesaplanmıştır. Anahtar kelimeler : çökme, ıslanma, ki İli si İt,kompaksi yon su muhtevası, kuru birim ağırlık, doygunluk derecesi.kompaksiyon ener ji si, suya boğma basıncı. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPRESSIBILITY OF COMPACTED SOILS DUE TO WETTING MAVİO?LU, N. Bilge M.S. in Civil Eng. Supervisors: Assoc. Prof. Dr. Yıldız WASTI, Prof. İsmet ORDEMİR (Previous supervisor, on leave) February, 1988, 68 pages Wetting-induced volume change behaviour of a compacted soil was investigated. The soil used in the experiments was a clayey silt of low plasticity. Samples were prepared at both dry and wet side of optimum water contents at two different compaction energies. One dimensional consolidation tests were carried out at compaction water content, increasing the pressure on the samples incrementally in the usual manner up to a predetermined value at which the samples were flooded to measure collapse / swelling amount upon wetting and the remaining pressure increments were continued as in a standard test. Effect of compaction water content, dry density, degree of saturation, and compaction energy which are interrelated and soaking pressure on collapse /swelling IIIhas been evaluated. It has been found that, magnitude of settlement due to wetting decreases with increasing compaction water content, dry density, increasing degree of saturation, increasing compaction energy and decreasing soaking pressure. The volume change is negligible at and beyond optimum water content for samples compacted by both compaction energies. For a hypothetical embankment which is assumed to be compacted by standard Proctor energy at well below the optimum water content, settlement due to wetting has been calculated as an example.