Mobil haberleşmede 3G iletişim ve bir kısa mesaj servisinin tasarım modelinin analizi
- Tez No: 284819
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OKATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kısa Mesaj, Mobil, Haberleşme, Katmadeğerli Servisler, Short Message, Mobile, Telecommunication, Value Added Services
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Öncelikle bu çalışmada Mobil Haberleşme ile bilginin iletişimi, bilginin alış verişi hakkında bilgi vererek, Mobil İletişim alt yapısını oluşturan günümüz teknolojileri anlatılmış ve teknolojik yönelmelere bağlı olarak kısa mesaj servislerinin ve mesajlaşma sistemi hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Başta Kısa mesaj gönderimi için gerekli altyapılar anlatılarak, abonelikli servisler ve katma değerli servislerin tanımları ve kontrolleri hakkında bilgi verilmiştir. Bunlarla birlikte Kısa Mesaj servisleri tanımlarının etkilediği platformlar ayrıntılandırılarak analizi yapılmıştır. Gönderilen ve alınan bir kısa mesaj servisinin tanımlanmasından sonra, yapılan testlerin hangi platformlara kayıt atıldığı, istenildiği gibi tanımlandığını, tanımlandığı gibi çalıştığını görebilmek amacıyla bir arayüz tasarlanmıştır. Arayüz sayesinde kontrollerin kayıt altına alınması sağlanmış olup, geriye yönelik bilgilere de bu arayüzden ulaşılabilmektedir.Bu tezde daha önceden kullanılmayan bir arayüz yazılarak, kullanılan kısa mesaj servisinin ücretlendirme ve kurgusal bilgisinin kontrolünün kolayca yapılması ve raporlanması sağlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this very worksapce, the messaging system of short message systems with respect to their technological orientaions is explained, up-to-date Technologies that are composing the mobile communication infrastructure are being told and the protocols of the information within the mobile communication structure are studied. The most needed infrastructre for short message transreceiving operation is explained, the datafill and control processes of subscribed services and value added services are told. With respect to this explanation, the platforms that are affected with the definitions of an sms service are analysed in detail. An interface has been implemented which controls test platforms of the regarding datafills, checking if the definitions are datafilled as demanded, and functioning as expected. With this interface, the control process of each request has been historically recoded in databases and those records can be reached from this interface retrospectively.In this research, a new interface has been designed and implemeted in order to control the construction logic and tariff information of the short message service with an effective and reliable way and reporting those in a timely manner.