Dip trol balıkçılığında doksan derece (90°)döndürülmüş ağ gözlerinin (T90) torba seçiciliği üzerine etkileri
Effects of turned ninety degree (90°) meshes (T90) on codend selectivity in bottom trawl fishery
  1. Tez No: 284838
  2. Yazar: UĞUR ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TOKAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Su Ürünleri, Fisheries Technology, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: T90, dip trolü, torba, seçicilik, T90, bottom trawl, codend, selectivity
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de demersal balık üretiminin büyük bir kısmı dip trol balıkçılığı ile yapılmaktadır. Dip trolleri, yaptıkları üretim miktarı göz önüne alındığında, endüstriyel balıkçılığın bir parçasıdır.Ekosistem temelli balıkçılık açısından düşünecek olursak istenilen durum; yakalanan bireylerin eşeysel olgunluğa ulaşmış bireyler olmasıdır. Seçicilik; balıkçılık operasyonu süresince yakalanan bireylerin tür, boy ya da bu ikisinin kombinasyonu olarak seçilmesi durumudur. Trol balıkçılığının yönetimi için seçicilik kavramı esas temel olarak göz önüne alınmıştır.Bu çalışmada; trol torba seçiciliğinde poliamid malzemeden yapılmış 40 mm göz açıklığına sahip 90° döndürülmüş gözlü torba (PA T90) ve polietilen malzemeden yapılmış 44 mm göz açıklığına sahip 90° döndürülmüş gözlü torbanın (PE T90) seçiciliği incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. İncelemede farklı vücut yapısında ve yüksek ekonomik değere sahip türlerden Barbunya (Mullus barbatus), ısparoz (Diplodus annularis), kırma mercan (Pagellus erythrinus), yabani mercan (Pagellus acarne) ve izmarit (Spicara maena)'e ait veriler değerlendirilmeye alınmıştır.PA T90 torbada yakalanan barbunya 14,2 cm, ısparoz 9,8 cm, kırma mercan 13,0 cm, yabani mercan 14,0 cm ve izmarit 16,4 cm L50 değeri vermiştir. PE T90 torbada yakalanan barbunya 13,6 cm, ısparoz 9,5 cm, kırma mercan 10,9 cm, yabani mercan 13,3 cm ve izmarit 14,3 cm L50 değeri vermiştir.
Özet (Çeviri)
Big part of the demersal fish production is made by trawl fishery in Turkey as many places of the World. When take into consideration to amount of their production, bottom trawls are a part of the industrial fisheries.It will be required all individuals reach to sexual maturity if we think in terms of echosystem-based fishery. Selectivity means selected as species, size or combination of both individuals that caught during the fishing operation. Selectivity is taken into cansideration as main basis in management of trawl fishery.In this study, selectivity of polyamid codend which has 40 mm mesh size, turned 90 degree meshes (PA T90) and polyethylen codend which has 44 mm mesh size, turned 90 degree meshes (PE T90) were examined and compared. In the examinaton, data of red mullet (Mullus barbatus), annular seabream (Diplodus annularis), common pandora (Pagellus erythrinus), axillary seabream (Pagellus acarne) and blotched picarel (Spicara maena) which have different body shape and high economic value species were evaluated.Red mullet caught in the PA T90 codend, has given 14,2 cm L50 rate, also annular seabream 9,8 cm, common pandora 13,0 cm, axillary seabream 14,0 cm and blotched picarel 16,4 cm. Red mullet caught in the PE T90 codend, has given 13,6 cm L50 rate, also annular seabream 9,5 cm, common pandora 10,9 cm, axillary seabream 13,3 cm and blotched picarel 14,3 cm.