The reactions of some sugar derivatives with epichlorohydrin and the ring opening reactions of sugar epoxides
Bazı şeker türevlerinin epiklorohidrin ile reaksiyonları ve şeker epoksitlerin halka açılma reaksiyonları
  1. Tez No: 284839
  2. Yazar: SELİNAY YİĞİTKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEŞİM GÜL SALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İzopropiliden türevleri, Kloraloz türevleri, Epoksi şekerler, Rejiyoselektif epoksit halka açılması, Isopropylidene derivatives, Chloralose derivatives, Epoxy sugars, Regioselective oxirane ring opening
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Polimer sentezinde monomer olarak kullanılabilmeye uygun karbohidrat türevleri sentezlendi. Bu amaçla diaseton-?-D-glukoz (1) ve diseton-D-mannoz (3) dan çıkılarak, %50 NaOH çözeltisi ve tetrabutil amonyum bromür varlığında oda sıcaklığında gerçekleştirilen reaksiyon sonucu, 1,2:5,6-Di-O-isopropylidene- ? -D-glucofuranose (1) dan 1,2:5,6-di-O-izopropiliden-3-O-(2',3'-epoksipropan-1'-yl)-?-D-glukofuranoz (7), 2,3:5,6-di-O-izopropiliden-D-mannofuranoz (3) dan 2,3:5,6-di-O-izopropiliden-1-O-(2',3'-epoksipropan-1'-yl)-?-D-mannofuranoz (8) sentezlenmiştir. Elde edilen bu epoksi şekerlerle rejiyoselektif epoksi halkası açılma reaksiyonları, allilamin ve alil alkol ile gerçekleştirildi.Baz katalizörlüğünde THF içinde 50 ºC sıcaklıkta alil alkol ile gerçekleştirilen reaksiyon ile bileşik 7 den 1,2:5,6-di-O-izopropiliden-3-O-[(3'-alliloksi-2'-hidroksi)propil]-?-D-glukofuranoz (13), aynı koşullarda bileşik 8 den de 2,3:5,6-di-O-izopropiliden-3-O-[(3'-alliloksi-2'-hidroksi)propil]-?-D-mannofuranoz (14) sentezlendi.Allilamin ile metanol içinde geri soğutucu altında yapılan reaksiyon sonucu bileşik 7 den 1,2:5,6-di-O-izopropiliden-3-O-[(3'-allilamino-2'-hidroksi)propil]-?-D-glukofuranoz (15), aynı koşullarda bileşik 8 den de 2,3:5,6-di-O-izopropiliden-3-O-[(3'-allylamino-2'-hidroksi)propil]-?-D-mannofuranoz (16) sentezlendi.Ayrıca şekerlerin di-O-izopropiliden türevleri dışında O-trikloroetiliden (kloralozlar) türevlerinden de epoksi şekerler elde edilmiştir. Başlangıç maddesi olarak kullanılan bu türevlerin serbest C-3 hidroksil gruplarından çıkarak, rasemik epiklorohidrin ile % 50 NaOH çözeltisi ve tetrabutil amonyum bromür varlığında oda sıcaklığında gerçekleştirilen reaksiyon sonucu aşağıdaki bileşikler sentezlendi: 5,6-O-izopropiliden-1,2-O-(R)-trikloroetiliden- ? -D-galaktofuranoz (4) dan 5,6-O-izopropiliden-1,2-O-(R)-trikloroetiliden-3-O-(2',3'-epoksipropan-1'-yl)-?-D-galaktofuranoz (9), 5,6-O-izopropiliden-(R)-1,2-O-trikloroetiliden- ? -D-glukofuranoz (5) (izopropiliden- ? -kloralose) dan 5,6-O-izopropiliden-1,2-O-(R)-trikloroetiliden-3-O-(2',3'-epoksipropan-1'-yl)-?-D-glukofuranoz (11), 5,6-O-izopropiliden-(S)-1,2-O-trikloroetilidene- ? -D-glukofuranoz (6) (izpropiliden-ß-kloralose) dan 5,6-O-izopropiliden-1,2-O-(S)-trikloroetiliden-3-O-(2',3'-epoksipropan-1'-yl)-?-D-glukofuranoz (10) ve 5,6-O-izopropiliden-1,2-O-(R)-trikloroetiliden-ß-D-mannofuranoz dan 5,6-O-izopropiliden-1,2-O-(R)-trikloroetiliden-3-O-(2',3'-epoksipropan-1'-yl)-ß-D-mannofuranoz (12) sentezlendi.Tüm bileşiklerin yapıları ve stereokimyaları 1H-NMR ve IR teknikleri kullanılarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
Some carbohydrate derivatives were prepared which are suitable for use as monomer for synthesis of certain polymers. For this purpose, diacetone-?-D-glucose and diacetone-D-mannose were used as starting compounds which were reacted with epichlorohydrin. These reactions were carried out at room temperature, under a basic ( 50 % NaOH solution) conditions. Tetrabutyl ammonium bromide was used as a phase-transfer catalyst in all the reactions. The fallowing compounds: 1,2:5,6-di-O-isopropylidene-3-O-(2?,3?-epoxypropan-1?-yl)-?-D-glucofuranose (7) were obtained from 1,2:5,6-di-O-isopropylidene- ? -D-glucofuranose (1) and 2,3:5,6-di-O-isopropylidene-1-O-(2?,3?-epoxypropan-1?-yl)-?-D-mannofuranose (8) were obtained from 2,3:5,6-di-O-isopropylidene-D-mannofuranse (3).The above epoxy-sugar derivatives were reacted with allylamine and allyl alcohol which resulted regioselective opening of the oxirane rings. Allyl alcohol addition were carried out in THF solution, under a basic conditions at 50 ºC. 1,2:5,6-di-O-isopropylidene-3-O-[(3?-allyloxy-2?-hydroxy)propyl]-?-D-glucofuranose (13) were obtained from compound 7 and 2,3:5,6-di-O-isopropylidene-3-O-[(3?-allyloxy-2?-hydroxy)propyl]-?-D-mannofuranose (14) were obtained from compound 8.Allylamine addition were carried out in boiling methanol as a base catalysts to afford 1,2:5,6-di-O-isopropylidene-3-O-[(3?-allylamino-2?-hydroxy)propyl]-?-D-glucofuranose (15) from compound 7 and 2,3:5,6-di-O-isopropylidene-3-O-[(3?-allylamino-2?-hydroxy)propyl]-?-D-mannofuranose (16) from compound 8.Reactions with epichlorohydrin were also carrid out with chloralose (O-trichloroethylidene) derivatives of sugars. These derivatives were used as starting material which have free C-3 hydroxy groups, to react with epichlorohydrin at room temperature under basic conditions. Tetrabutyl ammonium bromide was used as a phase-transfer catalyst in all the reactions. The compounds are: 5,6-O-isopropylidene-1,2-O-(R)-trichloroethylidene-3-O-(2?,3?-epoxypropan-1?-yl)-?-D-galactofuranose (9) were obtained from 5,6-O-isopropylidene-1,2-O-(R)-trichloroethylidene- ? -D-galactofuranose (4), 5,6-O-isopropylidene-1,2-O-(R)-trichloroethylidene-3-O-(2?,3?-epoxypropan-1?-yl)-?-D-glucofuranose (11) were obtained from 5,6-O-isopropylidene-(R)-1,2-O-trichloroethylidene- ? -D-glucofuranose (5) (isopropylidene- ? -chloralose), 5,6-O-isopropylidene-1,2-O-(S)-trichloroethylidene-3-O-(2?,3?-epoxypropan-1?-yl)-?-D-glucofuranose (10) were obtained from 5,6-O-isopropylidene-(S)-1,2-O-trichloroethylidene- ? -D-glucofuranose (6) (isopropylidene-ß-chloralose) and 5,6-O-isopropylidene-1,2-O-(R)-trichloroethylidene-3-O-(2?,3?-epoxypropan-1?-yl)-ß-D-mannofuranose (12) were obtained from 5,6-O-isopropylidene-1,2-O-(R)-trichloroethylidene-ß-D-mannofuranose.Epichlorohydrin used, was rasemic, since the pure enantiomers are too costly. Therefore the products were mixture of diastereoisomers. This complicated the NMR spectra, have in all the spectra, purity of the compounds can be seen. In many cases signal groups of two diastereoisomers are well resolved.The structures and the stereochemistry of all the compounds were determined by using spectroscopic techniques such as 1H-NMR and IR.