Numerical analysis of deformations around gate roadways in long wall coal mining
Uzun ayak kömür madenciliğinde taban yolları çevresindeki deformasyonun sayısal çözümlenmesi
- Tez No: 28486
 - Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ÖZGENOĞLU
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
 - Anahtar Kelimeler: Sayısal Benzetim, Kömür Madenciliği, Taban Yolu, Deformasyon, Numerical Modeling, Coal Mining, Gate Roadway, Deformation
 - Yıl: 1993
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 184
Özet
öz UZUN AYAK KÖMÜR MADENCİLİ?İNDE TABAN YOLLARI ÇEVRESİNDEKİ DEFORMAS YONUN SAYISAL ÇÖZÜMLENMESİ SEL, İbrahim Doktora Tezi, Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abdurrahim özgenoğlu Haziran, 1993, 170 sayfa. Uzun ayak kömür madenciliğinde, taban yollan çevresindeki duraylıhğm takdiri, maden mühendislerinin önemli görevlerinden biridir. Bu problem yan kayaçlarının mekanik parametrelerinin incelenmesini ve emniyetli çalışma şartlarını sağlayan en uygun tahkimat çeşit ve düzeninin belirlenmesini içerir. Bu çalışmada, yukarıda belirtilen problemin sayısal modelleme yoluyla çözümü hedeflenmiştir. Bu maksatla mevcut bir elasto-viscoplastic sonlu eleman yöntemi taban yollarında özel öneme sahip büyük deformasyonlar ve kaya-kaya saplaması etkileşimi için uyarlanmıştır. Geliştirilen yöntemin doğruluğu iki örnek problemle, tedrici artan iç basınç altındaki kalın silindir ve kaya saplamaları için çekme deneyi, kontrol edilmiştir. Ayrıca taban yollarındaki deformasyonu incelemek için bir seri parametrik analiz yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda geliştirilen yöntemin gerçek madencilik problemlerinde kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL ANALYSIS OF DEFORMATIONS AROUND GATE ROADWAYS IN LONGWALL COAL MINING SEL, Ibrahim Ph. D. in Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Abdurrahim ÖZGENOGLU June, 1993, 170Pages Assessment of stability conditions around gate roadways in longwall coal mining covers the study of the mechanical characteristics of the surrounding rock and estimation of optimum support type. In this study an attempt is made to develop a numerical method that help in assessing the stability of gate roadways. An existing elasto-viscoplastic finite element program is modified for large deformation. Also rock-rockbolt interaction mechanism is incorporated in the present method. The method developed is verified by two sample problems, namely thick wall cylinder subjected to gradually increasing internal pressure and a pull-out test for rockbolts. Also, a series of parametric study is conducted to examine the deformation phenomenon around gate roadways. Results of the analyses showed that the numericall tool developed in this thesis can be utilized in quantitative evaluation of real life mining problems.