Collectorless flotation of Dereköy-Şebinkarahisar/Giresun Lead and zine sulphide ore with sodium sulphide
Dereköy-Şebinkarahisar-Giresun sülfürlü kurşun ve çinko cevherinin sodyum sülfür ile toplayıcısız olarak yüzdelenmesi
- Tez No: 28487
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAHİT HİÇYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Collectorless Flotation, Sulphide Pb/Zn Ores, Sodium Sulphide Science
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
öz DEREKÖY - ŞEBİNKARAHİSAR - GİRESUN SÜLFÜRLÜ KURŞUN VE ÇİNKO CEVHERLERİNİN SODYUM SÜLFÜR İLE TOPLAYICISIZ OLARAK YÜZDÜRÜLMESİ CEYLAN Hidayet Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Anabilim Dalx Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Cahit HİÇYILMAZ Ocak, 1993, 62 Sayfa Kurşun ve çinko cevherlerinin sodyum sülfür ile seçimli olarak toplayıcısız yüzdürülmesi öğütme zamanı, çinko sülfat, bakır sülfat ve sodyum sülfür miktarları, koşullandırma zamanı ve pH gibi parametreleri deneyerek çalışıldı. Mineralojik analizler ana cevher minerallerinin sfalarit, galen, pirit, kalkopirit, fahlertz ( tennandit ve tetrahedrit ) ve bu minerallerinin oksidasyon ürünleri olduğunu gösterdi. Bu numunenin kimyasal analizi aşağıdaki gibidir: % 11.68 Zn, % 3.34 Pb and % 0.20 Cu. % 47.14 Zn ve % 16.38 Pb içeren konsantreler % 67.39 ' luk bir çinko randımanı ve % 90.32'lik bir kurşun randımanıyla hiçbir temizleme devresi olmaksızın geleneksel teknikleri kullanarak elde edildi. Toplayıcısız kaba yüzdürme ile % 50.55 tenörlü çinko konsantresi, % 43.58 randımanla elde edilirken, % 31.70 tenörlü kurşun konsantresi de % 85.13 randıman la elde edilmiştir. Kaba konsantrelerin temizlenmesinde kurşun temizleme devresinin artığı da çinko devresine beslenmiştir. Böylece % 59.79 tenörlü çinko konsantresi % 46.99 randımanla, % 43.08 tenörlü kurşun konsantresi de % 72.49 randımanla elde edilmiştir. Anahtar Sözcükler : Toplayıcısız yüzdürme, Sülfürlü Pb/Zn cevherleri, Sodyum Sülfür Bilim Dalı Sayısal Kodu: 607.02. 05 m
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COLLECTORLESS FLOTATION OF DEREKÖY - ŞEBİNKARAHİSAR/GİRESUN LEAD AND ZINC SULPHIDE ORE WITH SODIUM SULPHIDE CEYLAN, Hidayet M.S. in Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cahit HİÇYILMAZ January, 1993, 62 Pages The selective collectorless flotation of lead and zinc ores with sodium sulphide treatment was studied by examining the parameters such as grinding time, amounts of zinc sulphate, copper sulphate and sodium sulphide, conditioning time and pH. For conventional flotation, type of collector and pH were tested. Mineralogical analysis showed that main ore minerals were sphalerite, galena, pyrite, chalcopyrite, fahlerz ( tennandite and tetrahedrite ) and oxidation products of these minerals. Chemical analysis of the sample was as follows: 11.68 % Zn, 3.34 % Pb and 0.20 % Cu. The concentrates containing 47.14 % Zn and 16.38 % Pb were obtained with a zinc recovery of 67.39 % and a lead recovery of 90.32 %, respectively, by using conventional techniques without any cleaning stage. The best results of collectorless flotation in rougher circuit were 50.55 % Zn with a recovery of 43.58 % and 31.70 % Pb with a recovery of 85.13 %. After cleaning circuit where tailings of Pb circuit were added to Zn rougher circuit, zinc concentrate contained 59.79 % Zn with a recovery of 46.99 % and lead concentrate contained 43. 08 % Pb with a recovery \ of 72.49 %.