Güneşli granitoyidinin (Gördes/Manisa) petroloji ve jeolojisi
Geology and petrology of Güneşli granitoid (Gördes/Manisa)
  1. Tez No: 285018
  2. Yazar: RABİA KUŞCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KAĞAN KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Manisa, Gördes, Güneşli, granitoyid, ksenolit, migmatit, Raman, H tipi granitoyid, Manisa, Gördes, Güneşli, granitoid, xenolith, migmatite, Raman, H- type granitoid
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tez çalışmasında, Güneşli (Gördes-Manisa) civarında yer alan Güneşli Granitoyidinin jeolojisi ve mineralojik-petrografik ve jeokimyasal özellikleri incelenmiş ve bu granitoyidlerin kökeni ve oluşumunda etkili olan petrojenetik süreç belirlenmeye çalışılmıştır. Güneşli Granitoyidi, Menderes Masifinin çekirdek kayasını oluşturan ve Gördes Migmatitleri olarak adlandırılan yüksek dereceli metamorfitler içerisine sokulum yapmaktadır. Genelde yumuşak bir topoğrafya sergileyen migmatitleri sıkça kesen granitler yüzlerce metreden kilometreye kadar yayılım gösteren stoklar halinde izlenmektedir. Güneşli Granitoyidi mineralojik-petrografik gözlemler ve jeokimyasal analiz sonuçlarına göre, ortaç-felsik bileşimli kalkalkalen magma karakterinde ve biyotit granit bileşiminde olup, ana mineral olarak kuvars, alkali feldispat (ortoklaz), plajiyoklaz (oligoklaz), biyotit ve muskovit; tali mineral olarak ise zirkon ve apatit içermektedir. ORG'ye gore normalize edilmiş dağılım diyagramlarında LIL elementlerin HFS elementlere göre belirgin zenginleşme gösterdikleri belirlenmiştir. Jeoloji, petrografi, Raman spektroskobik, ana oksit element, iz ve nadir toprak element sonuçlarına göre Menderes Masifi içerisinde yer alan Güneşli Granitoyidinin alt kabuktan etkilenmiş üst kabuk kökenli ve volkanik yay magmatizmasına bağlı H tipi Granitoyid olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the mineralogical, petrographical and geochemical properties of Güneşli Granitoid around Güneşli (Gördes/Manisa) are examined and the genesis of magmatism that has resulted in generation of these granitoids and rock-forming processes are interpreted. The Güneşli Granitoid is enclosed within the high-grade metamorphics called the Gördes Migmatites which build up the core of the Menderes Massif. The migmatites generally forming a gentle topography are intruded by granitoids hundred meters to kilometer as well as stocks. On the basis of mineralogical-petrographical examinations and geochemical analyses, the Güneşli Granitoid has a calc-alkaline magma character of intermediate-felsic composition and exhibits a biotite granite composition, and contains alkali feldspar (orthoclase), plagioclase (oligoclase), biotite, and muscovite as main constituents and zircon and apatite as accessories. ORG normalized elemental pattern of Gunesli Granitoid is enriched with the LIL elements with respect to HFS elements. Geology, petrography, Raman spectroscopy, whole rock, major, trace and rare earth element results reveal that Güneşli Granitoid is intruded to Menderes Massif as a result of volcanic arc H type granitoid which derived from the partial melting of upper continental crust and contaminated with the lower crust.