Ağ günlüklerinin (blogların) işbirlikli fen ve teknoloji dersindeki başarı ve tutumlara etkisi: İlköğretim II. kademe öğrencileri üzerine bir uygulama
The effect of weblogs in cooperative science education: Application on secondary school students
- Tez No: 285085
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERALP ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Teknik Eğitim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Ağ günlükleri (Bloglar), İşbirlikli öğrenme, Akademik başarı, tutum, Weblogs, Cooperative learning, Academic success, Attitudes
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu araştırmanın amacı; ağ günlüklerinin, ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin işbirlikli Fen ve Teknoloji dersindeki akademik başarıları ile bilgisayara ve fene yönelik tutumları üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda ağ günlüklerinin başarıya ve tutumlara etkisi incelenmiştir.Araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerini birlikte içeren karma yöntem kullanılmıştır. Ağ günlüklerinin, akademik başarı ve tutumlara etkisinin belirlenmesi amacıyla deneysel yöntem kullanılmıştır. Araştırma modeli olarak öntest-sontest kontrol gruplu model uygulanmıştır. Öğrencilerin ağ günlükleri ve uygulama hakkındaki görüşlerini belirlemek amacıyla de nitel çalışma yapılmıştır. Araştırma 2008?2009 eğitim öğretim yılı ile 2009?2010 eğitim öğretim yılında Muğla ili, Milas ilçesine bağlı bir köy ilköğretim okulunda öğrenim gören 99 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. 2008?2009 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 49 tane 8. sınıf öğrencisinden 24'ü deney grubunu, 25'i kontrol grubunu oluşturmaktadır. 2009?2010 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 50 8.sınıf öğrencisinden 25'i hem deney grubunu hem de kontrol grubunu oluşturmaktadır.Araştırma öncesinde öğrencilere, 8 saatlik ağ günlükleri ile ilgili bir ön eğitim verilmiştir. Deney grubunda 12 hafta ağ günlükleri kullanılarak işbirlikli Fen ve Teknoloji dersi, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemleri ile Fen ve Teknoloji dersi yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Akademik Basarı Testi, Bilgisayara ve Fen Bilgisine Yönelik Tutum Ölçekleri, açık uçlu sorulardan oluşan yapılandırılmış anket kullanılmıştır. Araştırmada, veri toplama araçları ile elde edilen verilerin analizinde t-testi kullanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi .05 olarak kabul edilmiştir. Ayrıca nitel verilerin analizinde betimsel yaklaşımdan yararlanılmıştır.2008- 2009 eğitim-öğretim yılı bulgularına göre deneysel işlem öncesinde deney ve kontrol gruplarının başarıları arasında anlamlı bir farkın olmadığı; ancak işlem sonrasında deney ve kontrol gruplarının başarıları arasında istatistiksel olarak deney grubu lehine anlamlı bir farkın olduğu belirlenmiştir. 2009 ? 2010 eğitim-öğretim yılı bulgularına göre ise deneysel işlem öncesinde deney ve kontrol gruplarının başarıları arasında kontrol grubu lehine anlamlı bir farkın olduğu; işlem sonrasında da bu farkın devam ettiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The goal of this research is to study effects of weblogs on 8th grade students? attitudes towards computer and science with the academic success in cooperative science education. Effects of weblogs on academic success and attitudes were investigated towards the this goal.Mixed method including both qualitative and quantitative research models was used. An experimental method was used to determine the effect of weblogs towards academic achievement and attitudes. As a research model, pre-test and post-test experimental design was applied. A qualitative study was also made to understand students? opinion about weblogs and application. The study was conducted in both 2008?2009 and 2009?2010 academic year by 99 8th grade students in village secondary school of Milas town, Muğla Province. Experimental group consists of 24 students and control group consists of 25 students in 2008-2009 academic year. Also in 2009-2010 academic year experimental and control groups both consist of 25 students each.Before the study, an eight-hour prior education about weblogs have been given to the students. In experimental group, a cooperative science education through weblogs has been prepared for twelve weeks but in control group, science education has been done by traditional teaching methods. In this research, an academic success test, attitude scales towards science and computer, a structured questionnaire with open-ended questions have been used as data gathering tools. For the analyses of data obtained through these quantative tools t test has been used. In the study significance level is determined as .05. Also in the analyse of qualitative data descriptive approach was used.According to 2008-2009 academic year findings; there is no significant difference between the academic success of experimental and control group before the experimental process but there is a significant difference between the academic success of experimental and control group in favor of the experimental group after the experimental process. According to 2009-2010 academic year findings; there is a significant difference between experimental and control group in favor of the control group before the experimental process and this significant difference remains after the experimental process.