Bilişim teknolojileri öğretmenlerinin özel alan yeterlikleri açısından kendilerini değerlendirmeleri: İzmir ili örneği
The self-assessment of ict teachers on the professional standards of their branch: Case of Izmir
- Tez No: 285084
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERALP ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilişim teknolojileri, öğretmen, yeterlik, performans, ICT, Teacher, Self-Assessment, Teacher Standards
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Araştırmanın amacı, Bilişim Teknolojileri öğretmenlerinin özel alan yeterliklerinin gerektirdiği performansları, eğitim-öğretim ortamında hangi sıklıkta gösterebildiklerinin değerlendirilmesidir. Araştırmanın evreni 2009?2010 Eğitim-Öğretim yılında İzmir ili sınırları içinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi İlköğretim Okullarında görev yapmakta olan 194 Bilişim Teknolojileri öğretmenidir. Toplam 127 öğretmene ulaşılarak % 65,4 oranında geri dönüş sağlanmıştır. Araştırma tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir.Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ?Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerinin Özel Alan Yeterlikleri Araştırma Ölçeği? ve ?Görüşme Formu? kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları ile elde edilen verilerin çözümlenmesinde yüzde ve frekans dağılımı, basit korelasyon tekniği, bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar genel olarak incelendiğinde; Bilişim Teknolojileri öğretmenlerinin öğretim sürecinde ?Öğretimi planlama ve uygulama? yeterlik alanının gerektirdiği performansları sıklıkla gösterdikleri, ?Uzaktan eğitim uygulamaları? ve ?Eğitsel yazılım geliştirme? boyutlarının gerektirdiği performansları bazen gösterdikleri, ?Özel Gereksinimli Öğrencilere Yönelik Uygulamalar? yeterlik alanının gerektirdiği performansları ise nadiren gösterdikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of this study was to study how do ICT teachers perform while teaching according to professional standards of their branch. The study consisted of 194 ICT teachers who were working at state primary schools located in İzmir during 2009-2010 academic year. Total of 127 teachers, which makes % 65,4 of 194 teachers, were involved in research.ICT Teachers? Professional Standards Research Scale and an interview form, both of which were developed by researcher, used as data gathering tools. Analyzing the gathered data, frequencies, correlations, independent sample t-test and one-way ANOVA techniques were used. According to results of this study, ICT teachers frequently performs the ?planning and implementing instruction? standards of their branch, occasionally performs the ?distance education applications? and ?developing instructional software? standards of their branch and rarely performs the ?applications for students who have special needs? standards of their branch.