Seferihisar bölgesi jeotermal sularında sistematik radyoaktivite ölçümleri ve çevre topraklarındaki doğal radyoaktivite seviyesi
The systematic radioactivity measurements of geothermal waters and natural radioactivity level of soils from surrounding of Seferihisar region
  1. Tez No: 285112
  2. Yazar: SERCAN AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET N. KUMRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Nuclear Engineering, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Termal su, radon, radyum, uranyum, potasyum, kolektör yöntemi, gama spektrometresi, Thermal water, radon, radium, uranium, potasium, collector method, gamma spectrometry, thorium
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bir çok fay sistemleri bulunan ülkemizde çok sayıda jeotermal kaynak bulunmaktadır. Jeotermal sular, içme sularına oranla çok daha fazla radyoaktif madde içerirler. Bu suların sıcak olmaları ve yüksek tuz konsantrasyonuna sahip bulunmaları, derinliklerde bulunan radyoaktif maddelerin çözünmelerini kolaylaştırmaktadır. Jeotermal alanlardan çıkan su yüzey topraklarına dağılarak topraklardaki radyoaktivite miktarına katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada, jeotermal alanların bulunduğu İzmir-Seferihisar bölgesinden (Cumalı, Karakoç, Doğanbey ve Tuzla) alınan toprak örneklerinde eU (eşdeğer Uranyum), eTh ve 40K' aktivite konsantrasyonları gama spektrometre sistemi ile analiz edilmiştir. Ayrıca termal sulardaki radon ve radyum konsantrasyonları kolektör yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre radon ve radyum değerleri sırasıyla; 0.53-6.00 Bq/l ve 0.16-1.08 Bq/l arasında değişmiştir. Bunun yanı sıra, bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre toprak örneklerinin eU, eTh and 40K değerleri sırasıyla 25-120 Bq/kg, 20-108 Bq/kg ve 108-850 Bq/kg arasında değişmiştir. Elde edilen sonuçlar standart değerler ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our country, there are a lot of fault lines and geothermal sources. Geothermal waters include more radioactive substances than drinking waters due to their higher temperatures and higher saline concentrations which ease the solution of radioactive substances at the depths. The water from the geothermal fields spreading over the soil surface makes some contribution to the amount of radioactivity in the soil. In this study, the activity concentrations of eU(equivalent Uranium), eTh ve 40K in soil samples collected from İzmir-Seferihisar (Cumalı, Karakoç, Doğanbey and Tuzla), where there is an active fault system, have been analyzed by the gamma-ray spectrometry system. In addition, the concentrations of radon and radium in thermal water samples have been determined by using the collector method. The results obtained from this work for radon and radium have ranged from 0.53 to 6.00 Bq/l and from 0.16 to 1.08 Bq/l, respectively. Also, the results obtained from this work for eU, eTh and 40K in soil samples have ranged from 25 to 120 Bq/kg, from 20 to 108 Bq/kg and from 108 to 850 Bq/kg, respectively. The results obtained from this work have compared and discussed with literature.