Metallocyclic complexes which contain different heteroatom and their catalitic applications
Farklı heteroatom içeren metallohalkalı kompleksler ve katalitik uygulamaları
- Tez No: 285113
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL İRİŞLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fosfin ligandları, kıskaç kompleksler, PONOP, Suzuki-Miyaura C-C eşleşme tepkimesi, palladyum, platin, Phosphine ligands, pincer complexes, PONOP, Suzuki-Miyaura cross coupling reaction, palladium, platinum
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde fosfinlerin genel özellikleri, belli başlı kıskaç ligandlar ve metal komplekleri, ayrıca katalitik özellikleri ile ilgili çalışmalar özetlenmiştir. İkinci bölümde deneysel çalışmalara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde sentezlenen ligand ve komplekslerin karakterizasyonu, katalitik incelemeleri, AFM ve TGA analiz sonuçları sunulmuştur.Toplamda 4 ligand ve 6 metal kompleksinin sentez ve karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Ligand 1a, 1b ve 3a yeni sentezlenmiş ligandlar olup, 2c ligandı literatürde mevcuttur (Bernskoetter et al., 2009). Ligandların yapısal özellikleri 31P{1H}-NMR spektroskopisi ile aydınlatılmış olup, komplekslerin (1a', 1b', 1b'', 2c', 3a' ve 3a'') ve sadece 1b ligandının yapısal özellikleri 31P{1H}-NMR, 1H-NMR, FT-IR and elementel analiz ile aydınlatılmıştır.Ayrıca 3a' kompleksinin yapısı X-ray analizi ile de açıklanmıştır.1b', 2c' ve 3a' kompleksleri Suzuki-Miyaura C-C eşleşme reaksiyonlarında katalizör olarak test edilmiştir. Suzuki-Miyaura C-C eşleşme reaksiyonlarında en iyi sonuç 1b' kompleksi ile elde edilmiştir.Suzuki-Miyaura C-C eşleşme tepkimesi
Özet (Çeviri)
This thesis consists of three parts. The first part is a concise review of general properties of phosphines, well-known pincer ligands and their complexes, also their catalitic applications. In part 2, the experimental details are explained. In part 3, characterization of synthesized ligands and complexes; complexes? catalitic applications, results of AFM and TGA analysis were presented.Total result for this thesis, we have synthesized and characterizated 4 ligands and 6 metal complexes. Ligand of 1a, 1b and 3a have synthesized recently, but ligand of 2c has presented in the literature (Bernskoetter et al., 2009). Structural properties of the ligands have explained with 31P{1H}-NMR spectroscopy, the complexes (1a?, 1b?, 1b??, 2c?, 3a? ve 3a??) and only 1b?s structural properties have explained with 31P{1H}-NMR, 1H-NMR, FT-IR and elemental analysis. On the other hand, the identity of 3a? has explained with X-ray analysis, too.1b?, 2c? and 3a? complexes have been employed as catalyst for the Suzuki?Miyaura cross coupling reaction. The best result in the Suzuki?Miyaura cross coupling reaction with complex of 1b? were obtained.Suzuki-Miyaura cross coupling reaction