Ülkemizde organik tavukçuluk uygulamalarının irdelenmesi
Scrutinizing applications of organic poultry in Turkey
- Tez No: 285157
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERKEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Organik tarım, organik tavukçuluk, Organic agriculture, organic poultry
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, ülkemizde organik tavukçuluk yapan işletmelerin mevcut durumları, hayvan sayıları, kullanılan hayvanların verim yönü, ırkları, hayvanların ne tür yemler tükettiği, uygulanan yemleme yöntemleri, yetiştirme prensipleri, bakım-manejman durumları, organik tavukçuluktaki problemleri, pazar durumları, organik tavukçuluğa devam edip etmeyecekleri gibi daha pek çok kriter ele alınarak hazırlanmıştır.Ülkemizde organik tavukçuluk yapan ve yapmış olan 5 işletme yerinde ziyaret edilmiş ve durum saptaması için bir takım sorular hazırlanarak işletme sahiplerinden bilgi alınmıştır. İşletmeler, araştırmanın daha şeffaf olabilmesi için A, B, C, D ve E olarak adlandırılmıştır.Bu çalışmada amaç, yerinde ziyaret edilen bu işletmelerin organik tavukçuluğu yönetmelik standartlarına uygun yürütüp yürütmediklerinin, bakım- manejman, besleme, yetiştirme ve hijyen kurallarının yeterli olup olmadığının, pazar durumları ve tüketici taleplerinin ne boyutta olduğunun, problemlerinin, ülkemizdeki mevcut durumlarının ve bu üretim sisteminin devamlı olup olmayacağının tespit edilmesidir.Çalışma sonucuna göre, yukarıda belirtilen hususlara uygun olan ve olmayan işletmeler olduğu, organik tavukçuluk işletmelerinin bu üretim sistemini giderek yaygınlaştırdığı ve işletmelerin üretim kapasitelerini arttırdığı, pazarlama konusunda genel olarak sıkıntı yaşamadıkları, tüketici taleplerinin arttığı, her işletmede var olan bazı problemlere rağmen genel olarak bu üretim sistemine devam edecekleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the current status of enterprises engaged in organic poultry, livestock numbers, yield of animals used for orientation, race, what kind of feed consumed by animals, feeding methods applied, the principles of training, maintenance-manejman conditions, problems of organic poultry, market situations, whether to continue the organic poultry is based are not going to take many more criteria.Organic poultry in our country and who have done business over the 5 case study was visited and asked for some information has been prepared and business owners. Business, the research to be more transparent, A, B, C, D and E is called.In this study, these companies are visited on-site organic poultry standards of conduct regulations are sufficent or not, maintenance-manejman, feeding, training and hygiene rules are sufficent or not, to what extent that market conditions and consumer demands, problems, the present situation of our country and the continuous production system is to determine whether will not.The results of the study, businesses that conform and did not conform to the issues mentioned above, organic poultry enterprises that generalize this manufacturing system gradually and increase production capacity, they not difficulties about marketing in general, increased consumer demand, despite some problems in general that every operation of existing production system was determined they will continue.